Akaryakıta üst üste gelen zamlardan sonra benzin istasyonları da isyan etti

Akaryakıta üst üste gelen zamlardan sonra benzin istasyonları da isyan etti
Akaryakıta gelen zamlar sonrası Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası kendilerinin de mağdur olduğunu açıklayarak, “Dayanacak gücümüz kalmadı” dedi.

Dolardaki artışla Türk Lirası yabancı paralar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Dövizdeki hareketliliğin ardından zamlarda üst üste gelmeye başladı. Gıda sektöründen her sektöre zam yağmuru yaşandı. Haftalar içinde ekmeğe art arda fiyat artışları yaşandı.

Temel ihtiyaç gıdalarından biri olan Ayçiçek yağına gelen zamlar vatandaşları zor duruma soktu. Halk ekmek büfeleri önünde ise ucuz ekmek kuyrukları oluştu. Vatandaşların alım gücü git gide düşüyor. Vatandaşlar gıdaya gelen zamlarla boğuşurken gelen en büyük zamlardan biri de akaryakıt oldu. Artık neredeyse her hafta kur artışı nedeniyle benzine gelen zamlar nedeniyle benzin istasyonlarında uzun araç kuyrukları görülmeye başlandı.

BU GECEDEN İTİBAREN ZAM GELİYOR

Cuma günü benzine 69 kuruş motorine ise 1,14 lira yapılan zammın ardından bu geceden itibaren geçerli olmak üzere bir zam daha geleceği iddia edildi.

Söz konusu zammın yarından itibaren geçerli olacağı ve benzine 62 kuruş, motorine de 55 kuruş olarak ayarlanacağı ileri sürüldü.

EPGİS: GÜCÜMÜZ KALMADI

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) akaryakıt zamlarının kendilerini mağdur ettiğini belirtti ve kâr marjlarının yükseltilmesini istedi.

EPGİS’in Twitter hesabından yapılan açıklamada ”Akaryakıta üst üste gelen zamlardan sonra, oluşan akaryakıt zamlarından biz de mağduruz, sermayemiz eridi, dayanacak gücümüz kalmadı, işletmelerimizi kapatmak istemiyoruz” denildi. EPGİS, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) bayilerin kâr marjının asgari ücretin artırıldığı oranda kâr marjının yükseltilmesini istedi.

EPGİS’ten yapılan açıklama şöyle:

"Oluşan akaryakıt zamlarından biz de mağduruz. Yapılan her zam; bize yeni sermaye ihtiyacı demek. Yapılan her zam; maktu olan kar marjlarımızı yüzdesel olarak daha da aşağı düşürüyor. Satılan her bir litredeki dağıtıcı ve bayi karı toplamı yüzde 9 ve bu da 1 liraya denk gelmektedir. 1 liranın, 55 kuruş bayiye kalmaktadır. Bu 55 kuruşun; 25 kuruşu nakliyeye, 18 kuruşu banka ve kredi kartı komisyonuna gitmektedir. Bayinin satışlarının ortalama yüzde 85''inde Kredi Kartı kullanmaktadır. Bunun getirdiği parasal yük hiç de küçümsenmeyecek boyuttadır.

Evet söz konusu nakliye bedeli, bayi kar payının yarısını ortadan kaldırmaktadır. Ne yazık ki dolum yerlerine uzak olan bölgelerde bayilerin ödediği nakliye bedeli 55 kuruş olan bayi marjını, sıfır noktasına bile getirebilmektedir. Yıllarca bayilere ayrıca ödenen nakliye bedelin bugün toplam dağıtım kar marjının içine konulması kabul edilemez. Bize kalan 12 kuruş ile istasyonumuzdaki çalışanlarımızın maaşını SGK, yemek ve yol bedellerini, elektrik, su ve diğer işletme giderlerini karşılamamız beklenmektedir. Sermayemiz eridi, dayanacak gücümüz kalmadı. İşletmelerimizi kapatmak istemiyoruz. ''''

 

İlgili Haberler