Dominatriks nedir. Tarihçesi ne. 

Dominatriks nedir. Tarihçesi ne. 
Dominatriks, dominant kadın, baskınlık gösteren kadın, sadomazoşist ilişkilerde dominant olan kadın anlamlarını taşımaktadır. 

BDSM Kültürü'nün haberine göre, Dominatriks aktivitelerinde baskın (dominant) rolü üstlenen kadınlar için kullanılır. Bir dominatrix herhangi bir cinsel yönelime sahip olabilir, fakat oryantasyonu, onun itaatkâr partnerlerinin cinsiyetlerini sınırlamak zorunda değildir. 

Bir dominatrixin, itaatkarlarına karşı fiziksel acı yaşatmayabilir. Onun tahakkümü, aşağılayıcı görevler vermek, hizmet ettirmek ve kendi yaşam tarzı içinde kullanmak olabilir.

Dominatrix (Domina) Latince'de kadın egemenliği, hakimiyetin kadınsı halini tanımlamak için kullanılır. İngilizcede kullanımı 1561 yılına kadar uzanmaktadır. S & M'de baskın bir kadın motifi olarak en eski bilinen kullanımı, 1967 yılına dayanmaktadır. 

Başlangıçta, Bruce Roger'in Pulp tarzında yayınladığı  "The Bizarre Lovemakers" eserinde, para karşılığı erkeklere ceza / acı veren bir kadın karakteri olarak betimlenmiştir. Terim 1968'de Myron Kosloff'un yetişkinler için yaptığı "Dominatrix" isimli çizgi romanında geniş bir şekilde hikayeleştirilmiş ve 1976 yılında "Dominatrix Without Mercy" adlı film ile birlikte BDSM terminolojisine yerleşmiştir.

Dominatriks imajının en bilindik kostümlerinden biri olan "Catsuit", 1950 yılında AtomAge dergisi ve dergi için kostüm tasarımı yapan John Sutcliff tarafından siyah deri olarak tasarlandı ve böylece fetiş kültürüne yerleşmiş oldu. Ana akım kültür ve magazin dünyasına girmesi ise 1960'lı yıllarda çizilen Avengers, Catwomen, Wonder Women gibi karakterlerle gerçekleşti.

Tek parçalı catsuit, bir kadın bedenine görsel erişim sağlayan ve aynı zamanda fiziksel penetratif erişimi engelleyen cinselleştirilmiş kadın formunu vurgularken “bakabilirsin ama dokunamazsın” mesajıyla birlikte en temel BDSM pratiklerinden olan " tease and denial " vurgusunu da yapıyordu.

kadi.jpg