Rumlarla anlaşılması KKTC'yi 2'ye böldü

Rumlarla anlaşılması KKTC'yi 2'ye böldü
KKTC Cumhurbaşkanlığı, Rum yönetimi ile müzakerelerin devamı için -ABD'nin baskıları arasında BM tarafından hazırlanan- ortak açıklama metninde uzlaşmaya varıldığını bildirdi.

Rumlarla anlaşılması KKTC'yi 2'ye böldü

Ancak uzlaşı, görüş ayrılıklarını da beraberinde getirirken, hükümette de çatlağa neden oldu. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, ortak açıklama metnini olumlu bulduklarını belirterek, bütünlüklü görüşmelerin başlaması adına ortak bir metin için çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti. Basın toplantısında bir gazetecinin, "Ortak metni Kıbrıslı Türkler olumlu karşılar mı?" sorusu üzerine Yorgancıoğlu, "Bana göre karşılar" yanıtını verdi. Ancak Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ise metnin içeriğiyle ilgili sıkıntı ve hassasiyetleri bulunduğunu ancak bu sıkıntıların görüşmelerin başlamasıyla giderilebileceğini anlattı. Belgenin zemin olmadığını söyleyen Denktaş, "Metin, görüşme sürecinin bir enstrümanı olarak kabul edilebilir. Metinde bizi rahatsız eden, kuşkuyla bakılan, açık olmayan, cevaplanması gereken dünya kadar konu ve eksikler var" dedi. 

Muhalefet rahatsız

Ana muhalefet partisi Ulusal Birlik Partisi Başkanı Hüseyin Özgürgün belgenin içeriğinde ciddi sıkıntılar gördüklerini söyledi. Özgürgün belgede sıkıntı olsa da esas hedeflerinin görüşmelerin başlaması olduğunu vurguladı.