YAŞ’ta sürpriz kararlar

YAŞ’ta sürpriz kararlar
YAŞ’ta sürpriz kararlar

Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) 3 gün süren Ağustos ayı olağan toplantıları dün sona erdi ve alınan kararlar, Cumhurbaşkanı A

Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) 3 gün süren Ağustos ayı olağan toplantıları dün sona erdi ve alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Bu yılki YAŞ’ta tüm kuvvet komutanları emekli edildi.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Oramiral Bülent Bostanoğlu atandı. Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu’nun yerine ise EDOK Komutanı Orgeneral Servet Yörük atandı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesi beklenen Jandarma Genel Komutanı  Bekir Kalyoncu da emekliye sevk edildi.
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, görevinden ayrılarak YAŞ üyeliğine atandı. Kulislere göre bu karar, Erten’in nazikçe istifaya zorlanması olarak yorumlandı. Orgeneral Erten’in ağustos ayı içinde emekliliğini istemesi bekleniyor.
Harp Akademileri Komutanlığı’na ise Orgeneral Yalçın Ataman, Birinci Ordu Komutanlığı’na Orgeneral Ahmet Turmuş getirildi. Donanma Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu ilk kez ’Kor’rütbesiyle YAŞ’a katılan isim olmuştu. Bostanoğlu’nun rütbesi oramiralliğe yükseltildi. Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Korgeneral Salih Zeki Çolak, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, 3. Ordu Komutanı ise Korgenaral Ümit Dündar oldu.  Rütbesi orgeneralliğe yükseltilen Korgeneral Yaşar Güler Genelkurmay İkinci Başkanı oldu.

 

Kalyoncu’ya büyük sürpriz

 

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun atanması bekleniyordu, ancak emekli edildi. Kalyoncu emekli edilmeseydi, Orgeneral Necdet Özel’den sonraki Genelkurmay Başkanı olmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Orgeneral Bekir Kalyoncu hakkında hükümetin endişeleri olduğu söyleniyordu. Nitekim, hükümetin endişeleri Yüksek Askeri Şura’da etkili oldu ve Orgeneral Kalyoncu sürpriz bir kararla emekliye sevk edildi. Kalyoncu’nun isminin Ümraniye Davası kapsamında yürütülen operasyonda tutuklanan İbrahim Şahin’in ifadelerinde ve MİT tarafından Genelkurmay’a 2005’te adları bildirildiği ileri sürülen “Karargah Evleri” yöneticileri arasında yeraldığı iddia edilmişti. Kalyoncu’nun adı ayrıca 2006’da düzenlenen bir güvenlik zirvesinde “İrticai tehdit var” diyerek komutanların hükümeti suçladığı ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da bu suçlamalara sert tepki verdiği toplantıdaki generaller arasında geçtiği ileri sürülüyordu.

 

Terfi eden generaller

 

30Ağustos 2013’ten geçerli olmak üzere 34 general ve amiral bir üst rütbeye, 50 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan açıklama göre, YAŞ kararlarına göre bir üst rütbeye yükseltilenler şöyle:

 


KARA KUVVETLERİ

 


Orgeneralliğe yükseltilen korgeneraller: Salih Zeki Çolak, Yaşar Güler, Ümit Dündar
Korgeneralliğe yükseltilen tümgeneraller: Sezai Bostancı, Ömer Paç, İlhan Talu, Abdullah Barutçu, Mehmet Daysal
Tümgeneralliğe yükseltilen tuğgeneraller: Mehmet Okkan, Oğuz Serhad Habiboğlu, Müjdat Uzun, Avni Angun, Selim Mert, Zekai Aksakallı, Ersun Altunsoy, Ali Şahin İşleyen, Veli Yıldırım, Selçuk Bayraktaroğlu, Gürsel Öztürk

 


DENİZ KUVVETLERİ

 


Oramiralliğe yükseltilen koramiral: Recep Bülent Bostanoğlu
Koramiralliğe yükseltilen tümamiraller: Hasan Uşaklıoğlu, Serdar Dülger
Tümamiralliğe yükseltilen tuğamiraller: Macit Arslan, Mesut Özel, Hakan Üstem

 


HAVA KUVVETLERİ

 


Orgeneralliğe yükseltilen korgeneral: Akın Öztürk
Korgeneralliğe yükseltilen tümgeneraller: Atilla Gülan, Tayfur Fikret Erbilgin
Tümgeneralliğe yükseltilen tuğgeneraller: Ali Çetinkaya, İsmail Güneykaya, Haluk Şahar, Recep Yüksel

 


JANDARMA KOMUTANLIĞI

 


Tümgeneralliğe yükseltilen tuğgeneraller: Ali Özkara, Seyfullah Saldık

 


ASKERİ YARGITAY

 


Tuğamiralliğe yükseltilen albay: Ahmet Zeki Liman