En büyük 250 uluslararası müteahhidi listesine 40 Türk şirketi girdi

En büyük 250 uluslararası müteahhidi listesine 40 Türk şirketi girdi
Dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi listesine bu yıl 40 Türk şirketi girdi.

Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR (Engineering News Record) tarafından duyurulan listede bu yıl 78 firma ile ilk sırada Çin yer aldı, ABD''de 41 firma ile listeye ikinci sıradan girdi.

Türkiye, "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" 2021 yılı listesinde, 40 firma ile dünyada üçüncü sırada yer aldı.

Türkiye Müteahhitler Birliğinden (TMB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record''ın (ENR) müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayımladığı listede Türkiye, 40 firma ile Çin (78 firma) ve ABD’nin (41) ardından üçüncü oldu.

Uluslararası proje gelirlerine göre listedeki ilk 100 firma arasına giren Türk müteahhitlerin sayısı 7 oldu. Bir Türk müteahhitlik firması da ilk 30 uluslararası müteahhitlik firması arasında yer aldı.

İnşaat firmalarının elde ettikleri 18,3 milyar dolar gelirle Türkiye, küresel pazardan yüzde 4,4 pay alarak ülkeler sıralamasında sekizinci oldu.

Türk firmaların faaliyetleri, en büyük pazar Rusya’nın da dahil edilerek değerlendirildiği Avrupa (8 milyar dolar) ve ardından Orta Doğu (5,9 milyar dolar) bölgesinde yoğunlaştı.

ENR''ın "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi"ndeki Türk firmaları şöyle:

"Rönesans, Limak, Ant Yapı, Yapı Merkezi, Enka, Tekfen, Onur, TAV, Nurol, Esta, Gülermak, Aslan, Sembol, Kuzu, Kolin, Yüksel, Eser, IC İçtaş, Çalık, İlk, GAP, Polat Yol, Alarko, Dekinsan, Gürbaş, Tepe, Makyol, Metag, Üstay, Yenigün, Summa, Gama, NATA, Cengiz, MBD, Feka, IRIS, SMK, STFA, Doğuş."

İlgili Haberler