Dünyayı tuş eden Türk, vatanına kavuşturulmalı

Geleneksel güreş denilince ilk akla gelen efsane pehlivanlar; Kel Aliço, Hergeleci İbrahim, Çolak Mümin, Şamdancıbaşı Kara İbo, Adalı Halil ve yurt dışında güreş tutan Koca Yusuf.

Koca Yusuf haricinde saydığım pehlivanlar karakucak güreşinin sayılı isimleri. Koca Yusuf'un özelliği ise grekoromen güreşi yapan pehlivanımız olması.

Avrupa yolculuğu

Koca Yusuf'un ünü Türkiye sınırlarını aşınca önce (1894-97 arası)Avrupa'ya götürülür. Orada da önüne geleni yenip sırtını mindere yapıştıracak güreşçi kalmayınca organizatörler Yusuf'a yeni rota çizip Amerika'nın (1898) yolunu tutarlar.

Yeni Dünyanın güreşçileri de onunla baş edemez. Hepsi için yenilgi kaçınılmazdır.

Uzun yıllar gurbette kalan Koca Yusuf'un gözünde memleket hasreti tütmektedir. Fransız bandıralı La Bourgogne isimli transatlantiğe bilet alır. Gemi Azor Adaları yakınlarında yine bir Fransız bandıralı Cromartyshire adlı şileple çarpışır. Filikalar indirilir. Çok iyi yüzen Koca Yusuf bir çok kazazedeyi denizden toplar, filikalara ulaştırır. Ancak kendisini kurtaramaz okyanusun dibine gömülür.

Rivayete göre; diğer kazazedeler cüssesinin ağırlığından dolayı batırmasından korktukları için filikaya çıkmasına engel olup elini keserler, bir de kuşağına sarmış olduğu altınların ağırlığı onu ölüme sürükler. Kazada 670 kişi hayatını kaybeder, 41 yolcu da kurtulur...

Kilise bahçesi

Geçtiğimiz günlerde Koca Yusuf'un naaşının Portekiz'in Azor adalarında bir kilesinin bahçesinde gömülü olduğuna dair haberler medyada yer aldı.

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, federasyon binasında gerçekleşen toplantı öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Koca Yusuf'un mezarının Portekiz'in Azor Adalarında bir kilise bahçesinde olduğunun iddia edildiğini hatırlattı, komisyon oluşturduklarını belirtti.

Aydın, "Koca Yusuf cihan şampiyonu, efsane bir güreşçi, Türk gibi kuvvetli sözünü dünyaya kabul ettiren önemli isimlerden biri olduğu için komisyon kurduk. Bizim geçmişimize, tarihimize karşı bir sorumluluğumuz var. Bu sorumluluğumuzu Güreş Federasyonu olarak yerine getirmek adına bir komisyon kurduk. Bugün ilk defa bir araya geldik. Burada çıkacak kararlar doğrultusunda yol haritamızı belirleyeceğiz" diye konuştu.

Hak ettiği yere gelecek

Aydın, "Bu bir iddia. Doğru olup olmadığı komisyon araştırdıktan sonra ortaya çıkacak. Eğer doğruluğu tespit edilirse Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın yardım ve destekleriyle Koca Yusuf'un naaşını hak ettiği yere, yani ülkemize getirmek istiyoruz" diyerek güreş severleri sevindirdi.

Koca Yusuf'un mezarını araştırmak için kurulan komisyonda Musa Aydın'ın yanı sıra Prof. Dr. Gazanfer Doğu, Prof. Dr. İbrahim İkizceli, Erdal Güven, Mecit Sağır ve Gökhan Günaydın yer alıyor.

Benim önerim bu komisyona Orhan Ayhan'ın da dahil edilmesi yönünde...

...

Koca Yusuf, bugün Bulgaristan sınırlarında yer alan Şumnu Kasabası'nın Karalar Köyü'nde dünyaya geldi. Doğum tarihi tam olarak bilinmese de İsveç güreş tarihçisi William Baster'a göre 1857 yılında doğmuştur. Babasının adı İsmail'dir. Babası ve dedesi Yusuf'un ilk güreş ustaları oldu.

GÜNÜN SÖZÜ

Güzellik doğruluk, doğruluk güzelliktir. John Keats

 

 

Yazarın Diğer Yazıları