E-ticaret siteleri ve kuryeler için kötü haber! Bakanlık düğmeye bastı

E-ticaret siteleri ve kuryeler için kötü haber! Bakanlık düğmeye bastı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kayıplarına neden olan uygulamaları tespit ederek gelirleri artırmayı hedefliyor ve kayıt dışı işlemleri kayıt altına almayı amaçlıyor.

Ekonomim'de yer alan habere göre, vergi daireleri ağustos ayının ikinci yarısından itibaren borçlu mükellefleri tek tek davet ederek borçlarının en az yarısını peşin ödemelerini ve kalanı da yılsonuna kadar tamamlamalarını istemeye başladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamuya olan birikmiş borçların tahsilatını artırmak amacıyla ardışık iki yapılandırma düzenlemesi çıkardı. Son olarak çıkan 7440 sayılı yapılandırma kanununa 5,5 milyon mükellef başvururken, toplam 370 milyar lira borç yapılandırıldı.

Ancak kaynaklara göre, yapılandırma dışında kalan vergi alacaklarının toplam tutarı 1 trilyon liranın üzerinde. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu alacakların tahsilatı için özellikle kayıt dışı satışları incelemeye almış durumda.

FATURA DÜZENLENMEDİĞİ TESPİT EDİLDİ

ekran-goruntusu-2023-09-19-125656.jpg

Maliye, e-ticaret siteleri üzerinden yemek satışında özellikle küçük işletmelerin fatura düzenlemediğini ve ayrıca POS cihazları üzerinden yapılan işlemlerde de fatura düzenlenmediğini tespit etti.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre sadece geçen yılın cirosu 20 milyar liraya yaklaşan çevrimiçi yemek sektörü, hızla büyüyor. Ancak Bakanlık, e-ticaret sitelerinin komisyon faturalarını kesmelerine rağmen, bu ürünleri satan birçok şirketin belge düzenlemeden vergi kaybına neden olduğunu tespit etti. Bu şekilde kaydedilen matrah farkının 3 milyar lirayı aştığı ifade ediliyor.

Yalnızca yemek satışları değil online platformlarda yapılan diğer satışların da incelendiği ifade ediliyor.

MALİYE KAYDININ OLMADIĞI ORTAYA ÇIKTI

ekran-goruntusu-2023-09-19-125728.jpg

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yaptığı denetimlerde, çok sayıda kayıt dışı POS cihazı tespit edildiği belirtiliyor. Bazı işletmelerin birden fazla POS cihazı kullanmasına rağmen, bunlardan sadece birini yazarkasaya bağlayarak diğer cihazlarla yaptıkları satışlara fatura düzenlemedikleri saptandı.

Bu tespitler üzerine Bakanlık, Bankalar Birliği'nden POS cihazlarının listesini talep etti ve bu listeleri mükellef listeleriyle karşılaştırdı. Kaynaklar, çok sayıda cihazın Maliye'de kaydının olmadığının tespit edildiğini aktarıyor.

BEYAN EDİLENLE TAHSİLAT ARASINDA TUTARSIZLIK VAR

Özellikle Katma Değer Vergisi (KDV) genel oranlarında yapılan değişikliklerin ardından, bazı işletmelerin tahsil ettikleri KDV ile beyan ettikleri KDV arasında tutarsızlık olduğu ortaya çıktı.

Bu işletmelerin yüzde 10 olarak tahsil ettikleri KDV'yi yüzde 1 olarak beyan ettikleri ve aradaki farkla haksız kazanç elde ettikleri belirtiliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.