Ege’deki korkunç senaryoyu noktasına kadar gösterdi. Prof. Dr. Hasan Sözbilir Ege’de yaşanacak depremin şiddetini açıkladı. Felaket üstüne felaket yaşanacak

Ege’deki korkunç senaryoyu noktasına kadar gösterdi. Prof. Dr. Hasan Sözbilir Ege’de yaşanacak depremin şiddetini açıkladı. Felaket üstüne felaket yaşanacak
Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi’nde 7,0 büyüklüğünde meydana gelecek sarsıntıyla birlikte tsunami yaşanacağını söyledi. Sözbilir, “Türkiye'nin güneyindeki deniz üzerindeki faylarda 7'nin üzerinde deprem olduğunda, tsunami yaşama tehlikesi oluyor. Geçmişte bunlar olmuş” dedi.

DHA- Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özbilir’den korkutan açıklama geldi.  Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Dneizi’nde yaşanan depremleri hatırlatarak, “Şu anda olan 5 büyüklüğündeki depremler, bir tehlike oluşturmuyor. Bu tür Türkiye'nin güneyindeki deniz üzerindeki faylarda 7'nin üzerinde deprem olduğunda, tsunami yaşama tehlikesi oluyor. Geçmişte bunlar olmuş. Ama 5 büyüklüğündeki depremler bu tür bir tehlikeye yol açmaz" dedi.

411e572e1e62366d421a395734f7f217.jpg

Ege’de deprem fırtınası yaşandığını söyleyen Hasan Sözbilir, tsunami riskinin artacağını ifade ederek, bölgedeki 2 fayın aynı zamanda Afrika ile Anadolu levhasının sınırına karşılık geldiğini anlattı.

Sözbilir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bölgede 1 günde 20'nin üzerinde 4.5 büyüklüğünde depremler yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Sözbilir, depremlerin birbirini tetiklediğini belirterek, "Bu fay geçmişte 8'e varan depremler üretmiş. 1600-1800'lü yıllarda yıkıcı depremler üreterek Antalya- Fethiye dolaylarında tsunamiye neden olmuş.  Yani geçmişte bir deprem silsilesi yaratmış. Tabi gelecekte de bu tür depremler olabilir ama bunların zamanını önceden söylemek mümkün değil"

c972c93d4f9a65a3639973d3f9393495.jpg

100 YIL HATIRLATMASI

Yıkıcı büyüklükteki depremlerin 100 yıllık periyotlarda yenilenme riskinin arttığını belirten Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu faylar üzerindeki büyük ölçekli depremlerin yaklaştığını söyledi. Özellikle son 100 yılda bu bölgede tsunami yaratacak büyüklükte bir depremin yaşanmadığını anlatan Sözbilir, tsunami erken izleme sistemlerinin kurulması gerektiğini dile getirerek şöyle devam etti:

"Geçmişte güney batı kıyılarında meydana gelen tsunami can ve mal kaybına neden olmuştu. Bunun için tsunami erken izleme sistemlerinin kurulması gerekiyor. Özellikle batı ve güney kıyılarımızda deprem tehlike analizi anlamında tsunami çalışması yapılmalı. Yani denizdeki herhangi bir fay 7'nin üzerinde deprem ürettiğinde hangi bölgelerde su baskınları yaşanacak, hangi bölgelerde tsunami ve belirli bir dalga boyu su baskınları oluşacak önceden modellenmesi gerekiyor. Bu tür çalışmaların Türkiye ölçeğinde yapılmasında fayda var"

f447558000b59c6e0e16d0bc03f5c92d.jpg