"Eğer Türkiye Afrin'e yönelik politika geliştirmezse..."

"Eğer Türkiye Afrin'e yönelik politika geliştirmezse..."
Barzani’ye yakın 2010 yılında Suriye’nin kuzeyindeki Kamışlı’da kurulan ENKS’nin PKK/PYD çizgisine mesafeli, daha çok Mesut Barzani’nin liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) yakın duran 11 siyasi parti tarafından oluşturulduğu ifade ediliyor.

Fatih ERBOZ / Yeniçağ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Afrin’in PYD koridoru açısından önemli olduğunu belirterek, “Bunu başından beri söylememizin nedeni bugünkü noktaya gelinmesi. ABD ile Rusya’nın anlaştıkları önemli noktalardan bir tanesi PYD oldu” diye konuştu.

PYD’nin kendi alanında gün geçtikçe nüfuzunu arttıracağını dile getiren Yılmaz, gelişmelerin bize bunu gösterdiğini belirtti. Yılmaz, “Eğer Türkiye Afrin’e yönelik özel bir politika geliştirmezse Dicle’nin doğusu Barzani, Fırat’ın doğusu PYD bölgesi olacak.

Bu olunca da bölgede PKK-PYD yapılanması içi önemli adım gerçekleşmiş olacak” dedi. Fırat Kalkanı’nın PYD koridoru açısından doğru bir adım olduğunu ancak bunun diplomatik olarak desteklenemediğine dikkat çeken Yılmaz, şunları anlattı: “Türkiye’de iktidar dahil pek çok çevre El Bab ve Rakka operasyonundan bahsediyor ama burada önemli olan Afrin’in durumu.

Şu ana kadar bunun için bir adım göremiyoruz. Afrin orada durur, bu bölgeye bir çözüm sağlanmazsa o zaman Kürt koridoru dediğimiz koridor bu bölgeden geçebilir. Afrin bu koridor için önemli bir risk. Bir kere Türkiye bunu kesinlikle çözmeli ve özel politika üretilmeli. Yoksa koridor Akdeniz’e gider.”

PYD UYARISI

El Bab da devam eden operasyonda rejim güçlerinin de etkin olmaya başladığını söyleyen Yılmaz,
“Sahadaki gelişmelerden anladığımız bir uzlaşma olabileceği. Yani El Bab’da Rusya, Türkiye, İran ve
ABD’nin anlaştığı sonucu ortaya çıkıyor. Bunu böyle görebiliriz. Ancak Rusya ve ABD PYD konusuna ayrı
düşünmüyor. Bu noktada iki ülke de sesini çıkarmıyor. Türkiye’nin buna da dikkat etmesi gerekiyor” şeklinde
konuştu. Yılmaz, Suriye’de ve Irak’ta yaşanan gelişmelerin ileride farklı boyutlarıyla ortaya çıkabileceğine de
işaret etti.