Ehliyet muayenesinde ‘sessiz katil’ ile tanıştı. Ölümden kurtulan adam yaşadıklarını anlattı

Ehliyet muayenesinde ‘sessiz katil’ ile tanıştı. Ölümden kurtulan adam yaşadıklarını anlattı
Ayhan Sönmez'in ‘sessiz katil’ olarak bilinen ‘sessiz beyin kanaması’ geçirdiği ehliyet muayenesinde ortaya çıktı. Ölümden kurtulan Sönmez, yaşadıklarını anlattı.

İzmir'de 76 yaşında bir İnşaat Yüksek Mühendisi Ayhan Sönmez, Ehliyetini güncellemek için aile hekimine gitti.

Doktor, dengesinde bir bozukluk olduğunu fark edip onu nörolojiye sevk etti.

Nöroloji uzmanı, yaptığı testler sonucu Sönmez’in ‘sessiz beyin kanaması’ geçirdiğini tespit etti.

Sönmez, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Akay tarafından acilen ameliyat edildi ve sağlığına kavuştu.

Sönmez, ehliyet muayenesi olmasa hastalığının farkına varmayacağını söyledi.

Sönmez, “Sadece ehliyet alacaktım, bu kadar ciddi bir durum olduğunu bilmiyordum” dedi.

Ali Akay, “Doktorlar beni yönlendirmeseydi, çok daha kötü olabilirdim” diye sözlerine ekledi.

“Rastlantı Sonucu Hastalığımı Öğrendim” diyen Sönmez, ameliyattan önce yürümek için bastona ihtiyaç duyduğunu belirterek şunları söyledi:

“Ara sıra dengemi kaybediyor ve sendeliyordum. Doktorlar daha önce kullandığım ilaçları gördükleri için durumumu incelediler. Bana ‘farkında olmadan ciddi bir şey yaşıyorsun’ dediler. Ameliyat olmam gerektiğini, yoksa büyük sorunlar çıkabileceğini söylediler. İyi ki bu konu araştırıldı. Hastalığımı tesadüf eseri öğrendim. Ehliyet muayenesine gitmeseydim durumumu anlayamayacaktım”

aw060719-02.jpg

“EHLİYET MUAYENESİ ÇOK ÖNEMLİ BİR TARAMA”

Sağlık raporu için muayene olan doktorun işini iyi yaptığını ifade eden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Akay, “Ayhan Bey ehliyet yenilemek için gittiği yerde dengesizlik fark edilmiş. Aslında çok şikâyeti yokmuş. Bu dengesizlik nedeniyle nörolojiye sevk edilmiş. Orada yapılan testlerde, halk arasında ‘sessiz beyin kanaması’ denilen Kronik Subdural Hematom adlı bir kanama bulunmuş. Ehliyet almak için yapılan sağlık muayenesi çok önemli bir taramadır. Biz Ayhan Bey’i ameliyat ettik; ama zamanında teşhis konulması çok kritikti. Dolayısıyla ehliyet muayenesi yapan hekim, işini iyi yapmış. Muayene ile bir tanıya ulaşmış ve hastayı bize yönlendirmiş. Biz de hastamızı acil olarak ameliyat ettik” diye konuştu.

SESSİZ KANAMALAR

Bu tür kanamaların sessiz olabileceğini ve hastanın farkına varmayabileceğini söyleyen Doç. Dr. Ali Akay, şöyle devam etti:

“Bu sessiz kanamalar hasta tarafından pek anlaşılmaz. Genellikle belli bir yaşın üzerindeki, kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda görülür. Yavaş yavaş büyüyerek sonradan felçlere, kalıcı hasarlara ve hatta ölümlere bile neden olabilecek bir kanamadır. Ayhan Bey, ehliyet muayenesine gittiği yerde doktorun dikkati sayesinde durumunu öğrenmiş oldu. Bize de hafta sonu geldi ve acil ameliyat ettik. Bu tür kanamalar tehlikelidir, ertelenemez. Ertelediğiniz zaman hayati sorunlara yol açar.”

aw060719-04.jpg

“HAYATİ TEHLİKEYE YOL AÇABİLİR”

Benzer durumlara karşı uyarılarda bulunan Doç. Dr. Ali Akay, sözlerine şöyle son verdi:

“Belli bir yaşın üzerindeki hastalar, ‘başım döndü, başım ağrıdı, biraz uyuyayım, dinleneyim’ diyebilirler. Ama bu kanama yavaş yavaş büyüdüğünde hasta uyuyup bir daha uyanamayabilir. Yani bu durum, hayati tehlikeye yol açabilir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların baş ağrısı, dengesizlik, taraf bulgusu dediğimiz, kolunda ve bacağında uyuşma, güçsüzlük gibi şikâyetleri olduğunda mutlaka bir doktora başvurması lazım.”

İlgili Haberler