En güvenilir ekonomistlerden Şeref Oğuz iktidara son uyarıyı yaptı

En güvenilir ekonomistlerden Şeref Oğuz iktidara son uyarıyı yaptı
Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz, bugünkü yazısında ekonomide yapılan israfa yönelik bir yazı yazdı. Oğuz, "Ülkeleri iflasa götüren yol, israf taşlarıyla döşenmiştir. Bu israf, insan kaynağını kullanmamaktan, kaynaklarını değerlendirememekten doğar." dedi.

AKP iktidarının ekonomi politikaları ülkeyi günden güne yoksullaştırmaya ve iflasın eşiğine getirmeye devam ediyor.

Dünya gazetesi ekonomi yazarı Şeref Oğuz da köşesinde israfın tanımını yaparak "Sahip olduğumuz bir şeyi yok etmek, zayi etmek." şeklinde iflasa karşı uyarılarda bulundu. 

Ekonomist Oğuz, "İflasa götüren yol, israf taşlarıyla döşenmiştir." ifadelerini kullandı. 

Oğuz ayrıca "İsrafı alışkanlığa taşıyana müsrif denir. Müsrif tüccar, ticaretin kazancını tasarruf edememiş, iflas etmiş demektir." dedi.

Ekonomist Oğuz, "İsraf ettiğimiz zaman geri gelmeyecek" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

"İFLASA GÖTÜREN YOL İSRAF TAŞLARIYLA DÖŞENMİŞTİR"

Oğuz''un ilgili yazısı şöyle:

İsraf; sahip olduğumuz bir şeyi yok etmek, zayi etmek… Faydaya dönüştürmeden harcamak… Gerektiğinden fazla kullanmak… Kullanmadığını çöpe atmak… Sarf kökünden gelir. Harcama anlamındaki sarf, abartıldığında israfa dönüşür ve israf her kültürde istenmeyendir.

Gereksiz ve ölçüsüz harcadığında, kusur işlemiş olursun. Kaynağı ziyan etmiş, üretileni; ayarında kullanmamışsındır. Ekmeği abartarak alırsın, artanı çöpe atarsın; israftır. Enerjiyi üretirsin, kullanmadığını harcarsın; israftır. Suyu boşuna akıtırsın; israftır.

İKİ SORU İKİ CEVAP

İsrafın bedeli nedir?

İsrafın karşıtı, aynı kökten gelse de tasarruftur. Harcamaz; biriktirirsin... Zamanı geldiğinde, miktarında harcamak üzere tasarruf edersin... İsraftan artandır sende kalacak olan... İsrafın bedeli; emeğin, üretimin faydaya dönüşememesidir.

İsraf edildiğinde geri gelmeyen nedir?

Zaman israfı; en sinsi olandır. Her madde, israf edilse de yeniden üretilebilir. Fakat zaman, verimli kullanılmadığında geri alınmaz. Tıpkı atılan ok gibi… Zaman, ya yaşanır ya da ıskalanır ve israf edilir.

Not

İSRAF SEFAHATİN, SEFAHAT İSE SEFALETİN KAPISIDIR

Tasarruf çoğaltan, israf azaltandır. Tasarruf eden zenginleşir, israf eden fakirleşir. İsrafı alışkanlığa taşıyana müsrif denir. Müsrif tüccar, ticaretin kazancını tasarruf edememiş, iflas etmiş demektir.

Eskiler “israf sefahatin (konfor), sefahat ise sefaletin kapısıdır” derler. İsrafı kutsayan hiçbir inanç sistemi yoktur. Zira israf etmede hayır, hayırda ise israf bulunmaz. Canın ne istiyorsa, ye ve iç ama israf etme… Gençliğini israf eden, yaşlılığında sağlık dilencisi olur. Servetini israf eden kendi hazinesinin dilencisi sayılır.

Ülkeleri iflasa götüren yol, israf taşlarıyla döşenmiştir. Bu israf, insan kaynağını kullanmamaktan, kaynaklarını değerlendirememekten doğar.

Erdoğan, "Hiçbir AK Parti belediyesi için şaibe konuşulmamalıdır. İmar planlarından bindiğiniz araca, ihalelerden özel hayatınıza kadar her konuda kendinize ve bize söz getirecek en küçük bir şüpheye, en küçük bir lüks, şatafat, israf, kibir görüntüsüne meydan vermemelisiniz." diye konuşmuştu. 

Öte yandan AKP’nin ihaleleri yandaşlara dağıtmalarından sadece bir tanesine örnek olarak; bir firma aldığı ihalelerle bir belediyenin 50 milyon 319 TL tutarında 43 işini aldı. 

İlgili Haberler