Ekonomistlerden enflasyona tepki

Ekonomistlerden enflasyona tepki
TÜİK'in açıkladığı enflasyona iktisatçı ve ekonomistlerden tepki geldi. İktisatçı Hakan Kara’nın yorumu "Hamdolsun, an itibarıyla sefalet endeksinde Arjantin'i geçmiş bulunuyoruz" şeklinde oldu

"Sefalet endeksinde Arjantin'i geçtik"

TÜİK''in açıkladığı enflasyona iktisatçı ve ekonomistlerden tepki geldi. TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Enflasyona ya da enflasyonu nasıl kontrolden çıkardığımıza dair söylenecek hiçbir şey kalmadı" dedi. Ekonomist Yalçın Karatepe ise "4.250 liralık yeni asgari ücretin 472 lirası da daha ele geçmeden gitmiş. Satın alma gücünde toplam kayıp 1.490 lira. Asgari ücrete ne kadar zam yapılmıştı? 1.425 lira" ifadelerini kullandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK''in açıkladığı rakama göre enflasyon, ocakta yüzde 11,10 artarken yıllık bazda da yüzde 48,69 ile Nisan 2002''den bu yana en yüksek seviyeye çıktı

TÜİK''in halkın cüzdanını yansıtmayan enflasyon açıklamaları sonrası ise tepkiler gelmeye başladı. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Enflasyona ya da enflasyonu nasıl kontrolden çıkardığımıza dair söylenecek hiçbir şey kalmadı" dedi.

 

Ekonomist Mahfi Eğilmez enflasyonun yükselişini şu sözlerle özetledi

1-“Bankalar faiz yükseldiğinde değil düştüğünde karlarını arttırır.”(Bankaların karları 2021’de katlandı)

2-“Riskleri düşürmeden faizi düşürürseniz önce kurlar sonra da enflasyon artar”

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi İktisatçı Hakan Kara’nın yorumu ise korkuttu. Kara enflasyonu şu cümlelerle yorumladı

"Hamdolsun, an itibarıyla sefalet endeksinde Arjantin''i geçmiş bulunuyoruz."

İktisatçı Yalçın Karatepe, "Geçen yıl Asgari ücret 2.825 lira idi. Bunun %36,02’si (1.018 lira) 2021 yılı enflasyonu ile erimişti" diyerek, şöyle devam etti:

"4.250 liralık yeni asgari ücretin 472 lirası da daha ele geçmeden gitmiş. Satın alma gücünde toplam kayıp 1.490 lira. Asgari ücrete ne kadar zam yapılmıştı? 1.425 lira."

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota ise sosyal medya hesabından şunları söyledi:

"Enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil" Erdoğan "Yılsonu enflasyonu %18.4" TCMB "Ocakta negatif enflasyon bekliyoruz" CB Finans ofisi bşk. "Enflasyon Ocak''ta pik yapar" Nebati "Enflasyon Nisanda pik yapar" Nebati Kasım 2021 "Biz ne yaptığımızı gayet iyi biliyoruz"

İlgili Haberler