Emeklinin bin lirası torbaya takıldı

Emeklinin bin lirası torbaya takıldı
Bin liranın altında maaş alan emeklilerin bu ay zam alma umudu torba yasadaki gecikme yüzünden gecikecek.

Bin liranın altındaki emekli aylıklarını bin liraya tamamlama sözü, torba yasadaki gecikme yüzünden şubat ayına kaldı. Dar gelirli emekliler büyük umutla ocakta zam almayı beklerken yılbaşı öncesi çıkarılan torba yasaya emeklilerin yerine devlete borçlarını ödemeyenler eklendi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Maddenin yürürlük tarihi zammın ocak ayında ödenmesini sağlayacak şekilde düzeltilmedi. Sonuçta 105 bin emeklinin ocak zammı Şubat'a kaldı.

Emekli aylıklarının bin liraya çıkarılmasını öngören yasa teklifi geçen yılın aralık ayı başında Meclis'e sunuldu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen teklif aralık sonunda Meclis Genel Kurulu'na gönderildi, 17 Aralık'ta Meclis'ten geçti, 18 Ocak'ta da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak zammı düzenleyen maddenin yürürlük tarihi, zammın ocak ayında ödenmesini sağlayacak şekilde değiştirilmedi; aksine “yasanın yayım tarihini takip eden ilk ödeme günü” olarak korundu.

TEKLİF 18 OCAK'TA YASALAŞTI

Yasanın yürürlük maddesinin bu şekilde çıkarılması, farklı tarihlerde emekli aylığı ödenen emekliler açısından büyük bir belirsizliğe yol açtı. SGK memur emeklilerinin aylıklarını ayın 1'i ila 5'i arasında ödüyor. Buna karşılık SSK emeklilerinin aylıkları her ayın 17 ila 26'sındaki tarihlerde, Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları da 25 ila 28'inci günlerinde ödeniyor.

Teklif 18 Ocak'ta yasalaştığı için bin liranın altında aylık alan memur emeklilerinin aylıklarının ocak ayında bin liraya yükseltilme imkanı kalmadı. Aynı şekilde her ayın 17'nci, 18'inci ve 19'uncu günü aylık alan SSK emeklilerinin ocaktaki zam umudu da bitti. Yasanın yürürlük tarihi ‘yayım tarihini takip eden ilk ödeme günü' şeklinde çıktığı için aslında 20 Ocak'tan 28 Ocak'a kadar olan tarihlerde aylık alan tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarının bin liraya yükseltilmesi gerekiyordu. Ancak Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bin liranın altındaki aylıkları ocakta değil, şubat ayında bin liraya yükselteceklerini açıkladı. Böylece 20 Ocak'tan sonra aylık alan emeklilerin ocakta zam alma umudu da sona erdi.

HAZİNE 25 MİLYON TL ÖDEMEKTEN KURTULDU

Oysa AKP'li vekiller, bu yasanın gecikeceğini görüp, 8 maddelik acil bir torba teklif hazırlamışlar ve emekli teklifinin içindeki vergi affının uzatılması ile polislerin sandığa zorunlu üye olması gibi düzenlemeleri bu torbaya atmışlardı. Bu acil torba hızla Meclis'te görüşüldü, 28 Aralık'ta da resmen yasalaştı. Eğer bin liranın altında aylık alan 105 bin emekli de tıpkı devlete vergi, sigorta primi ve ceza borçlarını zamanında ödemeyenler gibi önemsenip acil torba yasaya dahil edilmiş olsaydı ocak ayında bin liranın altında aylık alan emekli kalmayacaktı. Emekli aylıklarının bin liraya yükseltme işi şubata kalınca Hazine ocak ayında 105 bin emekliye yaklaşık 25 milyon lira ödemekten kurtuldu.