Emekliyle alay etmeyin

İlgili Bakan'ın son açıklamalarını duyanlar şoke oldu. En çok bayram paralarının 1 Nisan'da dağıtılacağına sevinilmişti. Erdoğan dahil tüm yetkili ve etkililer sıraya girip tek tek açıklamışlardı.

Peki, Nisan geldi dayandı, şimdi nereden çıktı bu 7-11 Nisan tarihi? Hükümet etme konumundakilere sormak istiyorum. Özellikle Devlet Bahçeli'ye; "Bu kararı da destekliyor musunuz?"

Cepler boşaldı

Fırsatçılar zam üstüne zam yaparak satın alma gücünü zaten uçurdular. Sadece yiyecek ve içecekler değil sebze-meyvede de aynı duruma gelindi.

Size dün yapılan minik bir alışverişin listesini çıkaracağım;

1,5 kg kabak

1,5 kg dolmalık biber

4 kg bulgur (kuşlara)

3 adet tavuk salamı (kedi, köpeklere)

2 damacana su

Ortada hiç bir şey yok, ödenen toplam para 152 TL

Nisan balığı

Kendilerini aybaşında gelecek paraya göre ayarlayanlar şaşırdı kaldı. Çünkü dağıtım tarihleri Nisan şakası gibi. Bir meslekdaşım bir kaç sene önce işini kaybetti. Yalnız yaşıyor. Dün sabah onun telefonuyla uyandım. Feryadı kağıt ürünlerindendi. "Selpak ürünlerinin yayına yaklaşamıyorum. En ucuzu 69 TL. O çırçırları bile 36 TL. En çok da, "Her market ağzına kadar dolu" diye açıklama yapan Bakan'a kızıyorum."

Rövanşı var

"Sokağa çıkma" deniyor. Domates ve hıyarın tadı unutuldu. Bu da başımın üstüne. Peki günü gelip de emeklinin rövanş zamanı gelince ne olacak. Kepenk kapatanlar, yevmiye ve maaşını kaybedenler bunlara hesap sormayacak mı?

Emekli sayısı ve doyurmakla yükümlü oldukları en az 15 milyon kişi. Çevreye bakıyorum, icraatın başındakilere alkış tutanlar homur homurları görmüyorlar mı? Zaten verilmeyen tek emir kaldı, onu da kullanabilirler: Yeme, içme...

Millet bulgur bulamazken...

Görevimiz Yemek programının BeİN portalına geçtiğini farkettim. Halk bulgur pişirememekte, Mehmet Yaşin-Teomon Hünel ikilisinin önlerinde kalamar dahil deniz ürünleri... Yanında fiyatı en az 200 TL olan salata vardı. Nişantaşı'ndaki mekanın patronu, Turizm Bakanı Erskoy ile  görüştüklerini, böylesi mekanları çoğaltıp gourme turistten kazanılan parayı 10 milyar dolara çıkarmayı planladıklarını anlattı.

Talihsizlik

Böylesi bir yapımı bu ortamda çekip yayına koymaya ne diyorsunuz?

Emekli hamsi bile bulamıyor. İnsan biraz önünü görmeli diyorum.

Kinine dikkat!

Anadolu'nun pek çok yerinde hatta şehirlerin varoşlarında bir ilaca rastlarsınız: Gripin... Bu tarihi Necip Akar firmasının üretimiydi. Türkiye'nin asırlık hastalığı sıtmaya karşı geliştirilmiştir. Ana maddesi ise kinindir. Akar döneminden kalma 85 yaşında bir ağabeyim bunları anlattı. "Rusların, daha önce sıtmada kullanılan ilaçtan geliştirip, 'bulduk' dediği KOVİD-19'a iyi gelen ilaçta mutlaka kinin maddesi çoğunluktadır" diye sözlerini tamamladı.

Bir anı

Yıllar önce bizim Ali Balkan Metel'in Habur Sınır Kapısı'nda destan yazdığı yıllardı. Onun sayesinde pek çok kişi tanıdım. Bunlardan biri  olan Hacı, sıksık İstanbul'a gelirdi. Adam tüccar, toplu alışveriş yapar ve Silopi'ye dönerdi.

Başına gelen

Hacı, bir gelişinde hastalandı. Terliyor, ateşi yükseliyordu. Bir doktor arkadaşımızdan yer bulmasını istedik. O da Özel Ataköy Hastanesi'ni önerdi. Ali Öncü'nün de bulunduğu ekiple Hacı'yı buraya getirdik. Teşhis: Sıtma...

Hacı 4 günde iyileşip sağlığına kavuştu.

Konulan teşhise dikkat edin; sıtma. Doktorların itirafı daha da ilginçti: "Gripinle iyileştirdik..."

Tıp eğitimi almadım, farmokolojinin yanından bile geçmedim. Benim KOVİD-19'a ilaç arayanlara tavsiyem kinin üzerinde fazlaca durmaları.

Ya mevsimlikler

Şehirler yukarıda anlattığım sıkıntılarla boğuşuyor. Peki her hasatta köy köy, belde belde dolaşıp geçinen mevsimlik işçiler ne olacak. Ordu'da, Trabzon'da ürün toplayan göçerlerin durumu tam bir felaket. Bunlara çimen yeme şansı bile bırakılmadı. Bu insanlar unutulmamalı.

Günün Sözü

Kral çalarsa, teb'a oynar. Avusturya özdeyişi

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları