Enflasyon uçtu gitti. Vatandaş perişan. Zamlar yağmur gibi. Yönetenler vatandaşın cüzdanını böyle görüyor

Enflasyon uçtu gitti. Vatandaş perişan. Zamlar yağmur gibi. Yönetenler vatandaşın cüzdanını böyle görüyor
Türkiye’nin ekonomik anlamda zor günler geçirdiği bu zamanlarda vatandaşlar uygulanan zam politikaları nedeniyle ihtiyacı olanı almakta zorlanıyor. Sebzeden meyveye, bebek mamalarından bezlere kadar yüksek fiyatlı ürünler vatandaşın cebini bir hayli zorluyor. Marketlerde indirim adı altında satılan ürünler bile yüksek fiyatları buluyor.

TÜİK verilerine göre yüzde 14.97 olarak açıklanan enflasyon, markete ve pazara direkt olarak yansıyor. Gıda fiyatlarına uygulanan zamlar, vatandaşın temel ihtiyaçlarını almakta bile zorlandığını gösteriyor. İşte bazı ürünlerin fiyatları..

GIDA ZAMMINDA ŞAMPİYON

2020 Aralık ayında OECD ( Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) verilerine göre, Türkiye yüzde 20.6 ile gıda fiyat artışında lider konumda gösterildi. Aralık 2020 itibarıyla yüzde 20.6'ya ulaşan gıda fiyatları artışıyla Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında Arjantin'in ardından ikinci sıraya yerleşti.

BEBEK MAMALARINA KİLİT VURULDU

Ekonomik krizle birlikte alım gücünün düşmesi ile marketlerdeki zamlı fiyatlar sonrası ürünlerin çalınma riskine karşı önlem alınmaya başlandı. Bebek mamaları da çalınmasın diye marketlerde kilitli dolaplarda satılıyor. 350 gramlık maması 70 lira, 800 gramı 139 liradan satılıyor. Bazı ürünler ise kampanya adı altında 168 liradan satılıyor.

BEBEK BEZLERİ UÇTU

Bebek bezlerinin fiyatları da cepleri bir hayli yakıyor. Marketlerde 144'lü bebek bezleri 170 liradan, 116'lı bebek bezleri ise 150 liradan satılıyor.

TAZE FASULYENİN KİLOSU 20 LİRA

Aralık 2020’nin zam şampiyonu olan taze fasulye marketlerde 22 liradan satışa sunuldu. Şu anda güncel fiyatı 20 lira olan fasulyeyi vatandaşlar sofrasına getirmeye zorlanıyor.

PAZAR İLE MARKET ARASINDA UÇURUM VAR

Öte yandan pazar fiyatları ile market fiyatları arasındaki farklar da dikkat çekiyor. Semt pazarında kilosu 5 TL’den satılan domates markette 9 TL’ye kadar çıkıyor. Pazarda tanesi 4 TL olan karnabaharın kilosu markette 4 TL’den satılıyor. 1 adet karnabahar yaklaşık 2 kilo gelebiliyor.

MUZ VE PORTAKAL DA PAHALI

Muzun kilosu semt pazarından 10 TL’den satılırken markette fiyat 17 TL’ye yükseliyor. Portakalda ise 5 TL olan kilo fiyatı markette 8 TL’den satılıyor.

AYÇİÇEK YAĞI 75 LİRA

Son zamlarla birlikte fiyatı ciddi artış gösteren ürünlerden olan Ayçiçek yağının 5 litresi marketlerde 75 liradan satışta. Ayçiçek yağının zamlanması sosyal medyada gündem olmuş, günlerce konuşulmuştu.

KİŞİSEL BAKIM ÜRÜNLERİ DE CEBİ ZORLUYOR

Günlük kişisel bakım malzemeleri de zamlandı. Diş macunlarının marketlerde 46 liraya çıktığı görülüyor. Aynı zamanda diş fırçaları da ortalama 36 lira civarında satışa sunuluyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun belirlediği 2021 yılında geçerli olan asgari ücret brüt 3.577,50 TL, net 2.825,90 TL olarak açıklandı. Bekar, evli, eşi çalışan, 2 çocuğu olan gibi, işçinin durumuna göre verilen AGİ 2021'de yüzde 21,56 oranında zamlandı.

 

İlgili Haberler