Erçin Kasapoğlu: "Ankara'nın çevresi deprem fay hatlarıyla dolu"

Erçin Kasapoğlu: "Ankara'nın çevresi deprem fay hatlarıyla dolu"
Türkiye gerçeği deprem, Ankara'nın da gizli sorunu. 1968 yılında iskana açılan Altındağ Türkiş blokları bölgesi, 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından risk alanı ilan edildi. Bölgenin kentsel dönüşüme girmesi kararı alındı ancak aradan geçen süre içinde bir gelişme olmadı.

MEHMET AKGÜN/YENİÇAĞ

Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erçin Kasapoğlu, Ankara'nın deprem bölgesi olarak görülmediğini ve bu nedenle konunun gündeme gelmediğini söyledi.

“GÖKÇEK’E ANLATILDI”

Ankara'nın 4. derecede deprem riski taşıyan bir kent olduğunu belirten Kasapoğlu, şöyle dedi: "Ancak etrafı fay hatlarıyla dolu. Kuzey Anadolu Fay Hattı Kırşehir Keskin ve Haymana fay hattı kenti çevreliyor. Çevrede oluşabilecek olası bir depremden etkilenebilecek yerleşim birimlerinden biri de Demetevler. 17 Ağustos Marmara Depremi'nin ardından dönemin Belediye Başkanı Melih Gökçek'e Demetevler'in durumu anlatıldı.

“YÜZDE 80’İ KAÇAK!”

'Demetevler'in yüzde 80'i kaçak, yıkın' dedim. Ama o evler için hiçbir şey yapılmadı. Halen 6 bin kişinin yaşadığı Aydınlıkevler'deki konutların birçoğunda derin çatlaklar var, zemin ve yollarda kaymalar çok açık şekilde görülüyor. Hak sahipleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle bölgede kentsel dönüşüm yapılamıyor."

“MÜLTECİLERE KİRALANIYOR”

Aydınlıkevler Muhtarı Şenol Öz, "Bu binalarda yaşayıp maddi gücü elveren vatandaşlar taşınıyor. Boşalan daireler genellikle Iraklı mültecilere kiralanıyor. Bölgenin demografik yapısında da değişimler gözlemliyoruz" diye konuştu.

Türkiş Blokları 2. Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Asil Doğan ise, "Altındağ Belediyesi'ne durumu ilettik. Bize sadece idari konularda yardımcı olabileceklerini ve gelen müteahhitleri bize yönlendirebileceklerini söylediler. 2013'ten bu yana devlet elini buraya uzatmadı. Türk- İş bloklarının dönüşümü için büyük bir müteahhit gerekiyor. Sorunun çözümünde devletin yardımı gerekiyor" diye konuştu.