Erdoğan Toprak: "Suriye politikasında Rusya'ya mahkum olduk"

Erdoğan Toprak: "Suriye politikasında Rusya'ya mahkum olduk"
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Suriye rejiminin Rusya'nın hava desteğiyle İdlib'e yönelik saldırılarını arttırmasını değerlendirdi.

FATİH ERBOZ / YENİÇAĞ

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Suriye rejiminin saldırılarına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Astana, Soçi, Tahran ve Ankara süreçlerinin bittiğini ifade eden Toprak, "Artık yeni bir süreç başladı. Yani müttefik olarak gördüğümüz, çözüm masasına oturduğumuz yapı, güvenlik noktaları ve şehitlerimiz ile birlikte bu konferansların sonu anlamına gelmektedir” dedi.

“TÜRKİYE’NİN MESELESİ MİYDİ?”

Toprak sözlerine, “Yapılan görüşmelerde Suriye'den gelen sığınmacıların sınırda bekletilmeleri de öngörülüyordu. Bu yapılsaydı hem bu derece sorun çıkmazdı, hem de dünya yaşanan büyük felaketi görürdü. Orada bir yer bulunurdu bunun için. Çadırkent kuruldu, orada insani yardım yapılırdı, aynı şekilde yine oranın güvenliği sağlanırdı, böylelikle Türkiye'nin içeresine bir güvenlik sorunu oluşmazdı. Bunu dünyaya da her zaman gösterirdiniz, BM Güvenlik Konseyi bir çözüm bulurdu. İdlib, Türkiye'nin meselesi miydi başlangıçta? Güvenlik noktalarında Türk askerinin olması ne kadar doğru? Güvenlik noktalarına bir çözüm bulmalıyız. Bu konuda dış politikasının hatası var. Bunun sonucunda Rusya'nın, İran'ın, Suriye'nin askeri güçleri Mehmetçiğimize karşı her an her şeyi yapabilirler” şeklinde devam etti.

“YANLIŞ NOKTALARDAN ÇIKIŞ YAPTIK”

Türkiye'nin uçaklarını uçuramadığı için kara harekâtından sonuç alınmasının da kolay olmadığını dile getiren Toprak sözlerinin, "Türk uçaklarını da Soçi'de masaya oturduğumuz ülke olan Rusya uçurtmuyor. Suriye'de Tartus ve Lazkiye'de Rusların üslerinde füzeler Türkiye'den gelecek olan herhangi bir uçağa kilitlenmiş durumda. Türkiye'ye adeta kilitlenmiş durumda. Bu mudur iyi niyet? Suriye konusunda çok ısrarcı davrandık, gerek istikrarsızlığı, toprak bütünlüğü konusunda yanlış noktalardan çıkış yaptık. Doğu Guta'dan, gittik terör örgütünün kuşatmasını yardık oraya getirdik. Halep'ten yine o bölgeye getirdik. Getirmeseydik, başka ülkelere gideceklerdi. Türkiye tuzağa düşürülerek oraya toplandılar maalesef" diyerek sonlandırdı.