Erdoğan'dan yerli pil açıklaması

Erdoğan'dan yerli pil açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi Açılış Töreni'nde, "TOGG otomobilinin pillerinde kullanılacak lityumu da yine buradan temin etmeyi planlıyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı bağlantı ile ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi Açılış Töreni'nde konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

Karadeniz’deki Tuna 1’de keşfettiğimiz Doğal gaz rezervi, ülkemiz için teşvik kaynağı olmuştur. Vatandaşlarımıza daha uygun fiyatlarla doğal gaz sunmanın yanı sıra buradan sağlayacağımız döviz tasarrufu ile de cari açık meselesinde önemli bir avantaj sağlayacağız.

Yıllarca ihmal edilmiş bu alanda Türkiye’nin potansiyelini ortaya çıkarmak için yoğun çaba içerisindeyiz. 2003 yılından bu yana 7,5 milyon metrelik sondaj gerçekleştirildi. Bizim dönemimizde 70 yılda yapılan sondajın 2,5 katı iş ortaya çıkarıldı.
Bu alanda tarihi bir rekor kırıldı. 2017 yılında 2 uçakla havada jeofizik çalışmalarını başlattık. 29 kat daha ucuz bir maliyetle gerçekleştirdik. Toprağımızın üstünü nasıl boş bırakmıyorsak altındaki nimetlerden de faydalanıyoruz. Bor madenine özel önem veriyoruz.

Rafine bor üretimimiz bu Aralık’ta 1 milyon 6 tonu buldu. Salgına rağmen 2020’de 610 milyon dolar bor ürünü gerçekleştirdik. İnşallah önümüzdeki dönemde ileri dönemde bor minarelerinin yelpazesini daha da genişletmeyi planlıyoruz.
Bilindiği gibi Türkiye dünya bor rezervlerinin yüzde 70’ine sahiptir. Lityum geleneksel üretim teknolojileri ile ekonomik olmadığından bugüne kadar değerlendirilmemişti. Eti maden, bor üretimini bu arada ortaya çıkan lityumu geri kazanma noktasında yeni bir teknoloji geliştirdik. Lityum karbonat ve satılabilir lityum ürünlerinin üretimi gerçekleştirildi. Hali hazırda ithal ettiğimiz lityum üretiminin yarısından fazlasını karşılaşmış olacağız.

Projemiz top otomobilinin pillerinde kullanılacak lityumu da buradan temin edecek. Bilgisayarlar, elektrikli aletler, tüm mobil cihazların bataryalarında da bu lityum kullanılacaktır. Yaptığımız yatırım sayesinde geri dönüşüm odaklı insan ve çevre sağlığına odaklı bir üretim ile atıkların yüzde 90’ını geri kazanmayı hedefliyoruz. Ülkemizin ekonomik, siyasi bakımdan güçlenmesini istemeyenler birçok projemizi başlangıç aşamasında yarım bırakmıştır.
Son 18 yılda enerjide dışa bağlantımızı azaltacak projelerin tamamında bu tarz şeylerle karşılaştık. Bölücü terörün biyolojik terörüne ses çıkarmayanlar, Türkiye’nin temiz projelerini hedef aldılar. Terör örgütü militanlarını yere izmarit bile atmıyor diyenler, ülkemizin santrallerine karşı çıktılar.

Ayrıntılar geliyor...