Erdoğan'ın ABD planını Reuters'a açıkladılar. Kritik görüşme yarın

Erdoğan'ın ABD planını Reuters'a açıkladılar. Kritik görüşme yarın
İngiliz haber ajansı Reuters'a, 20 büyük ABD şirketiyle Türkiye'ye yatırımı görüşecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın planlarını yazdı. Reuters'a konuşan bir kaynak, “Bu görüşme 14 Haziran’da Brüksel’deki NATO Zirvesi sırasında planlanan Biden ve Erdoğan görüşmesi için hazırlandı” dedi.

Erdoğan'ın ABD planını Reuters'a açıkladılar. Kritik görüşme yarın

İngiliz haber ajansı Reuters, 26 Mayıs çarşamba günü ABD’nin önde gelen 20 büyük şirketinden üst düzey yetkililerle konferans yöntemi ile bir araya gelecek ve Türkiye’ye yatırımı görüşecek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu planının arka yüzünü değerlendirdi. Haber ajansına konuşan üç farklı kaynak, bu görüşmenin Haziran ayında gerçekleşmesi öngörülen Biden-Erdoğan görüşmesi öncesinde de kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Yarın konferans görüşmesi şeklinde gerçekleşecek ve Cumhurbaşkanlığı yatırım ofisi, TOBB ve ABD Odalar Birliği’nin katılacağı toplantıya ilişkin bilgi veren bir kaynak, “Bu görüşme 14 Haziran’da Brüksel’deki NATO Zirvesi sırasında planlanan Biden ve Erdoğan görüşmesi için hazırlandı” ifadelerini kullandı.

“AMACI ABD’Lİ ŞİRKETLERİN NABZINI YOKLAMAK”

Başka bir kaynak ise yarın gerçekleşecek görüşme ile ABD hükümetinin hiçbir ilgisi olmadığını ifade ederek, hangi şirketlerin görüşmeye katılacağının henüz bilinmediği belirtildi.

Reuters’a ismini vermeden açıklamalarda bulunan sektörden bir yetkili, “Bu görüşmenin amacı Biden ile yüz yüze görüşmeden önce ABD’li şirketlerin nabzını yoklamak, ön çalışma yapmak” diye konuştu. Bu yetkili, “Ankara, hem ülke içinde hem de uluslararası arenada Türkiye’nin önemli bir partner olduğunu vermek istiyor” ifadesini kullandı.

ABD Odalar Birliği Sözcüsü, Microsoft ve Netflix’ten temsilcilerin katılacağı belirtilen görüşmeye ilişkin “Bu görüşme özel olacaktır ve kayıt altına alınmayacaktır. Dolayısıyla bu görüşmeden herhangi bir detay paylaşılmayacaktır” diye konuştu.

“ERDOĞAN SORULARA YANIT VERECEK”

Reuters’a açıklamalarda bulunan ve adını açıklamayan başka bir yetkili ise “Bazı şirketlerin üst düzey yöneticileri ve CEO’ları da görüşmeye katılacak ve görüşmede Erdoğan’ın bir konuşma yaparak Türkiye’de yatırım ve iş yapış şekilleriyle ilgili soruları yanıtlaması bekleniyor” ifadelerini kullandı.

KRİTİK GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yalnızca 23 Nisan’da, 1915 Olayları’na soykırım diyeceğini söylemek için görüşen ABD Başkanı Joe Biden’ın hazirandaki görüşmesi Türkiye için kritik bir önem taşıyor.

İlgili Haberler