Erdoğan’ın Mercedes marka yeni araçları tartışma yarattı

Erdoğan’ın Mercedes marka yeni araçları tartışma yarattı
Saray’ın Mercedes marka 4 ultra lüks aracı 80 milyon liraya alması büyük tartışma yarattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Merkel’e sözleri yeniden gündeme gelirken, söz konusu araçlar israf tartışmalarını alevlendirdi.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

Saray’ın talebiyle Almanya’dan Türkiye’ye gönderilen Mercedes marka 4 lüks ve ultra güvenlikli aracın gönderilmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Alman hükümetine söylediği sert sözler yeniden akıllara geldi. Ayrıca AKP iktidarının son dönemde en fazla tepki gördüğü konu olan lüks makam araçları ve israf konusuna çarpıcı bir örnek oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Haziran genel seçimi ve 16 Nisan 2017’de yapılan başkanlık referandumu öncesinde Almanya Başbakanı Merkel’e sert sözlerle yükleniyordu. Erdoğan, referandum öncesinde Almanya’da alınan propaganda yasağına tepki göstererek, Merkel hükümetini ‘faşist' olmakla suçlamış ve yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Almanya’da arkadaşlarımızı konuşturmuyorlar. Varsınlar konuşturmasınlar. Konuşturmamakla Almanya’daki oyların ‘evet’ değil de ‘hayır’ çıkacağını mı zannediyorsunuz. Ey Almanya sizin demokrasi ile uzaktan yakından alakanız yok. Sizin şu uygulamalarınızın geçmişteki Nazi uygulamalarından farklı değil, bunu böyle biliniz. Rahatsız oluyorlar bu ifadelerden. Yaptığınız uygulama bu. Bize demokrasi dersi vereceksiniz, geleceksiniz orada bu ülkenin bakanını konuşturmayacaksınız. Eğer demokrasi diyorsanız bu işin hakkını vereceksiniz. Düşünceye saygıyı bileceksiniz. Bilmiyorsanız bileceksiniz ki netice sizin aleyhinize olacak. Uluslararası toplantılarda bunları hep dile getireceğim. Bunları dünyaya rezili rüsva edeceğiz. Biz artık o Nazi dünyasını görmek istemiyoruz. O faşist rejimlerin uygulamasını görmek istemiyoruz. Ben biliyordum ki Almanya bunları bırakalı çok oldu ama yanılmışım. Bugün bir gazete okudum ne derece doğru. Alman belediyeler birliği de ‘bize bu suçu niye atıyorsunuz talimat yukarıdan’ demişler. Görüyor musunuz”

SEÇİM SONRASI BUZLAR ERİDİ

Erdoğan’ın, Merkel hakkındaki sözleri seçim sonrasında tersine döndü ve  iki lider arasındaki buzlar erimişti. Erdoğan ile Merkel seçim sonrası görüşmelerini sürdürürken, görüşmelerin ana ekseninde ise Suriyeli sığınmacılar sorunu bulunuyor. Alman hükümeti son dönemde yaptığı açıklamalarda Türkiye’ye Yunanistan’dan daha fazla sığınmacı gönderilmesi gerektiğini belirtiyor.

Türkiye ile Almanya arasında buzların erimesinin yeni göstergesi ise Saray’a yeni gönderilen Mercedes marka araçlar oldu. Almanya’nın önde gelen otomobil üreticilerinden Mercedes, Saray’a 4 adet yeni araç gönderiyor. Araçların son derece güvenlikli Mercedes- Maybach S 600 Pullmann Guard model olduğu belirtilirken, maliyetinin ise 80 milyon lira olduğu öğrenildi

İSRAFIN YENİ BELGESİ

Saray’a alınan 4 adet ultra lüks ve güvenlikli araçlar, AKP iktidarı döneminde belediyeler ve bakanlıklarda yapılan israfın yeni bir belgesi oldu. Özellikle geçtiğimiz günlerde İBB’nin hizmet fazlası kiralık araçlarının Yenikapı’da sergilenmesi sonrası yeniden alevlenen araç israfı tartışmaları, Mercedes marka lüks araçlarla yeni bir boyut kazandı.

Maliyeti 80 milyon lirayı bulan 4 adet aracın alınması vatandaşların ödediği vergilerin nereye gittiğinin sorgulanmasına sebep oldu. Ekonominin iyice kötüye gittiği bir dönemde ortaya çıkan yeni araç alımı, Saray’ın ekonomisi ile AKP’nin ekonomisinin birbirinden farklı olduğu yorumlarının ortaya çıkmasına neden oldu.

İlgili Haberler