Eski ABD'li generalden hava üssü açıklaması

Eski ABD'li generalden hava üssü açıklaması
Eski ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanı General Breedlove Suriye’de yaşananların Türkiye’nin hayati derecedeki stratejik önemini bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Washington merkezli faaliyet gösteren İsrail yanlısı Demokrasileri Savunma Vakfı’nda (FDD) gerçekleştirilen “Üsleri Korumak: Darbe Girişiminin Ardından Türkiye’deki Amerikan Askeri Birliklerini Yeniden Değerlendirmek” başlıklı panelde, İncirlik Üssü’nün önemi bir kez daha vurgulandı.

Diyarbakır da aynı

Panelde, FDD tarafından hazırlanan ve ABD bakımından askeri üs anlamında Türkiye yerine Ürdün, Kıbrıs ve Kuzey Irak gibi alternatiflerin tartışıldığı rapor masaya yatırıldı. General Philip Breedlove, Türkiye’nin özellikle Suriye’deki derin sorunlardan dolayı kendisini güvenlik açısından zor bir konumda bulduğunu belirterek, şöyle dedi: “Türkiye gibi bir ülkeyle askeri ilişkiler olağanüstü derecede önemlidir. Suriye’de yaşananlar, Türkiye’nin hayati derecedeki stratejik önemi hepimize bir kez daha gösterdi. İncirlik Üssü, ABD için hala vazgeçilmez.. İncirlik’e alternatiflerin olması Türkiye için çok da kötü bir durum değil. Bununla birlikte Diyarbakır Üssü de hayati öneme sahip, birçok arama kurtarma faaliyetimizi buradan yapıyoruz. Türkiye ile ilişkilerimizi daha da geliştirme noktasında çaba göstermemiz gerekiyor. Darbe girişiminden sonra bu daha da önemli hale geldi.”

Gülen’in rolü tartışılmaz

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ise jeostratejik bakımdan bir NATO ve ABD müttefiki niteliğiyle Türkiye’nin öneminin tartışmasız olduğunu belirtti. Edelman, İncirlik Üssü ile ilgili değerlendirmesinde, Türkiye dışında bazı yakın ülkelerin de yeni üsler için alternatif olabileceğini kaydetti. Eski büyükelçi, FETÖ’nün darbe girişimine de değinerek, “Darbe girişiminde FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in rolünün tartışılmaz olduğunu” kaydetti, ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a “düşman” başka unsurların da darbe teşebbüsüne destek verdiğini iddia etti. FDD uzmanı John Hannah ise, “Darbe girişiminden önce AKP dışında kimse Fetullah Gülen’in ordu ve devlet kademelerinde bu denli güçlü olduğunu söylemiyordu” diye konuştu. Raporda, şu görüşlere de yer verildi: “Bunun da ötesinde, ABD’nin Türkiye’deki üslerini küçülttüğü ya da terk ettiği şeklinde herhangi bir iddia, Ankara, Washington ve NATO arasında daha da büyük bölünmelere yol açabilir. Son dönemki gelişmeler ve sürmekte olan gidişat düşünüldüğünde, kritik önemdeki stratejik varlıklar için alternatif üs noktalarını incelememek sorumsuzluk olur.” FDD Raporu’nda, İncirlik Üssü’ne alternatif olarak, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki İngiliz Akrotiri üssü, Ürdün’deki Muvaffak Salti Hava Üssü ve Irak’ın kuzeyindeki üsler, olası seçenekler arasında gösterildi