Eski BOTAŞ yöneticisinden kokutan kış uyarısı: Elektrik kesintisine hazır olun

Eski BOTAŞ yöneticisinden kokutan kış uyarısı: Elektrik kesintisine hazır olun
Avrupa'nın yaşadığı enerji krizinin ardından Türkiye için korkutan açıklama eski BOTAŞ yöneticisi Ali Arif Aktürk'ten geldi.

Avrupa''nın yaşadığı enerji krizinin ardından Türkiye''ye yönelik korkutan bir uyarı geldi. Henüz kış aylarının başında Avrupa''da doğal gaza yüzde 600''e varan bir zam yapılan zammın ardından enerji uzmanları krizin Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkeyi etkileyeceği konusunda uyarıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "30 yıldır bu sektörün içindeyim. Böylesini görmedim." sözleriyle küresel enerji krizini tanımlarken, petrol, kömür ve genel olarak enerji fiyatları rekor seviyelere çıkmaya devam ediyor.

Doğalgaz ile çalışan santrallerin sıkıntıya girebileceği bu yüzden elektrik kesintilerinin de yaşanacağı konusunda uyarı üstüne uyarı yapılıyor.

MALİYETLER YÜZDE 35 ARTACAK

Eski BOTAŞ (Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi) yöneticisi ve enerji uzmanı Ali Arif Aktürk, yaşanan krizden dolayı Türkiye''nin gaz alım maliyetinin ortalama yüzde 30-35 artacağını öngörüyor. Bu durumun hane halklarına nasıl yansıyacağı konusunda ise Aktürk, "Bunu tüketiciye ne şekilde yansıtırlar, o artık Hazine''nin gücüne bağlı" diyerek açıklıyor.

"KIŞ AYLARI SOĞUK GEÇERSE..."

Evlere verilen doğalgazda kesintiler beklenmese de doğalgaz ile çalışan santrallerin zora girmesi durumunda elektrik kesintileri yaşanabileceği konusunda uyaran Aktürk, "Kış çok soğuk geçerse sıkıntılı dönemlerde gaz santrallerinin gazı kesilir, o zaman da elektrik kesintileri başlar; elektrik kesintilerini de gezdirerek çözerler. Elektrik kesintilerine hazır olun" ifadelerini kullanıyor.

ARTAN MALİYETLERİN VATANDAŞA NASIL YANSIYACAĞI BİLİNMİYOR

BBC Türkçe''nin haberine göre GazDay Enerji Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Mehmet Doğan da Türkiye''nin gaz alım faturasının önümüzdeki altı aylık dönemde yaklaşık 10 milyar dolar artabileceğini düşünüyor.

Bu artışların bir kısmının kamu tarafından karşılanması sebebiyle devletin artan gaz maliyetlerinin ne kadarını vatandaşa yansıtacağı henüz bilinmiyor.

İlgili Haberler