Kuzey Kore'den Güney'e tehdit

Kuzey Kore'den Güney'e tehdit
Kuzey Kore'den Güney'e tehdit

"Güney Kore, BM yaptırımları içinde yer alırsa somut karşı önlemler alırız."

Kuzey Kore, BM yaptırımları içinde yer alırsa Güney Kore'ye karşı "somut karşı önlemler" alacakları tehdidinde bulundu. BM Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'nin son nükleer denemesini kınayan ve yaptırımları uzatan kararı kabul etmesinin ardından Pyongyang yönetiminden Güney'i hedef alan bir açıklama yapıldı.

 

Resmi KCNA ajansının haberine göre, Pyongyang yönetiminin açıklamasında, "Vatan haini kukla grup, BM yaptırımlarının içinde doğrudan rol alırsa, DPRK (Kuzey Kore) buna karşı güçlü somut karşı önlemler alacak" ifadesi kullanıldı. BM Güvenlik Konseyi'nin Salı günü kabul ettiği karar, önceki nükleer ve füze denemeleri için Pyongyang yönetimine karşı uygulanan mevcut yaptırımları uzattı.


Kuzey Kore, bir gün önce de "üst düzey" nükleer denemelerini ilerleteceğini açıklamıştı. Beyaz Saray, Kuzey Kore'nin açıklamasını kınamıştı. Kuzey Kore, 2006 ve 2009 yıllarında yer altında iki nükleer deneme yapmıştı. Bu denemelerde plütonyum kullanıldığı sanılırken, uzmanlar planlanan denemede yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum kullanılabileceği görüşünde. Uzmanlar, daha önceki testlerin yapıldığı Punggye-ri bölgesinde yeni bir test tüneli hazırlandığını söylüyorlar.


Kuzey Kore'nin küçük atom bombaları yapmak için yeterli nükleer materyale sahip, öte yandan nükleer başlık yapma teknolojisinden yoksun olduğu sanılıyor.