Patlayan etiket fiyatları bayram alışverişini de vurdu: Türkler bakıyor Araplar alıyor

Patlayan etiket fiyatları bayram alışverişini de vurdu: Türkler bakıyor Araplar alıyor
Yükselen fiyatlar nedeniyle ayın sonunu getirme derdine düşen vatandaş, bayram alışverişinden de uzak kaldı. Her yıl bayram telaşıyla dolup taşan çarşılarda sessizlik hakim. Esnaf ise vatandaşın ancak bakabildiği ürünü Arapların aldığını söylüyor.

Cumhuriyet’ten Ali can Polat’ın haberine göre, Eminönü, Üsküdar gibi bayram alışverişinde yoğunluk yaşanan çarşılarda sessizlik hakim.

Bir yıl önce 30 liraya satılan en ucuz şekerin kilosu 63 lira, lokumun kilosu 45-50 liradan başlıyor.

Bir yıl önce 20 liraya satılan bir tişört 60 TL’den satışa çıkarken, 100 liraya satılan pantolon ise 250 lirayı aşmış durumda.

Bayramın vazgeçilmezlerinden baklavanın ise yanına yaklaşılmıyor.

Etiketlerdeki fiyatlar yüzünden vatandaş alamıyor, esnaf satamıyor.

Esnaf özellikle son üç aydır işlerin durma noktasına geldiğini belirtiyor. Dükkânını siftah yapmadan kapattığını söyleyen esnafın umudu artık sadece yabancı turist.

“YERLİ KIZARAK ÇIKIYOR ARAPLAR ALIYOR”

“Pahalılık bizi bitirdi” diyen gömlekçi Eyüp Tekin de vatandaşın alım gücünün kalmadığını söylüyor ve “Mahmutpaşa Araplarla ayakta duruyor. 100 lira maliyeti olan gömleğe 120 lira fiyat koyuyorum yerliler kızarak çıkıyor dükkândan, yabancı için ise son derece ucuz. Yerli bakıyor, yabancı alıyor” diyor.

“Geçen yıl pandemi varken bile böyle değildi. Bu saatte izdiham olurdu burada” diyen 10 yıllık şekerci esnafı Suat Çetin de vatandaşın artık kiloyla alamadığını dile getirerek “En fazla yarım kilo satabiliyoruz. İki üç kiloluk satışlar yok artık” diyor.

Eminönü’nün vazgeçilmezlerinden olan kahvecilerde 1 kilo kahve 2021 yılında yüzde 27 zamla 55 liradan 70 liraya çıkmıştı. Bu yıl ise artış yüzde 114’ü geçmiş durumda. Kilosu 150 lira. Geçen yıl 72 gramlık kahve 5 liraya satılırken bu yıl 67 gramlık kahve 10 liraya satılıyor.

İlgili Haberler