Estonya ile Finlandiya arasında ‘tezgahtar kız’ gerginliği!

Estonya ile Finlandiya arasında ‘tezgahtar kız’ gerginliği!
Estonya ve Finlandiya arasında krize neden olan 'tezgâhtar kız' sözleri sonrasında yeni bir gelişme yaşandı. Estonya Cumhurbaşkanı Kersti Kaljulaid, İçişleri Bakanı Mart Helme'nin Finlandiya'nin yeni başbakanı Sanna Marin için kullandığı ifadeler nedeniyle özür diledi.

Estonya İçişleri Bakanı Mart Helme’nin dünyanın en genç başbakanı unvanının yeni sahibi 34 yaşındaki Sanna Marin hakkında ‘tezgahtar kız’ ifadesini kullanması, iki ülke arasında krize neden oldu.

Estonya eski Dışişleri Bakanı Urmas Paet, Helme’nin bu ifadelerinin Estonya-Finlandiya ilişkilerine ciddi zarar verdiğini, Helme’nin görevine son verilmesi gerektiğini savundu.

İki ülke arasında gerginliğe neden olan olayın ardından Estonya Cumhurbaşkanı Kaljulaid, Fin mevkidaşı Sauli Niinistö’ye özür mesajı göndererek, olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

BAKANLARDAN SANNA MARIN’E DESTEK

Bu arada, yaşanan skandalın ardından birçok Estonyalı bakan da sosyal medyadan #ProudOfIt (Bundan dolayı gururluyuz) etiketiyle paylaşımlar yaparak gençliğinde tezgahtarlık yapan Marin’e destek oldu.

Kamyon şoförlüğünden gazete satıcılığına kadar gençlik dönemlerinde yaptıkları işleri paylaşan bakanlar, aşırı sağ siyasetteki nefret söylemlerini kınadı.