“Et fiyatlarında patlama yaşanacak”

“Et fiyatlarında patlama yaşanacak”
Antalya Ticaret Borsası tanzim satış modelinin et sektörü için 8 aydır uygulandığına dikkat çekti. Devletin et satışlarında kilo başına 7-8 lira zarar ettiğine vurgu yapılırken, “Fiyatlarda büyük patlama olacak” ifadesi kullanıldı.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Ocak ayı genel ihracat rakamlarına bakıldığında, 2019’a iyi bir başlangıç yapılmadığını ifade etti.

Çandır, çiftçinin çek ve senetlerinin protesto edildiğine vurgu yaptı, “Yaşadığımız bu bozulma, Antalya iş dünyasının genel karakteristiğine son derece terstir. Bu bozulmanın nedenini ise ancak içinde bulunduğumuz aşırı zor koşullarla açıklayabilmekteyiz” dedi.

“DEVLET KİLO BAŞINA 7-8 LİRA ZARAR EDİYOR”

Meclis Üyesi Ata Sönmez ise yaş meyve sebze sektörüne yönelik uygulanan tanzim satış modelinin aslında et sektörü için Et ve Balık Kurumu ile anlaşmalı marketler aracılığıyla et sektörüne dönük 7-8 aydır uygulandığına dikkat çekti. Sönmez, “Et fiyatlarında büyük patlama olacak. Çünkü bu sürdürülebilir değil. Günde 1000-1500 ton et ve kilo başına devlet 7-8 lira zarar ediyor. Et ve Süt Kurumu ilk defa piyasa fiyatının altında satış yapıyor” dedi.

“İTHALATI DEĞİL ÜRETİMİ ARTIRMAMIZ GEREKİYOR”

Serbest piyasa ekonomisinde arzın az, talebin fazla olmasıyla fiyatların yükseldiğine dikkat çeken Sönmez, şunları söyledi: “Serbest piyasa ekonomisinin kanunu bu. İthalatı değil üretimi artırmamız gerekiyor. Ne zaman sıkıntı olsa ithalat sopası gösteriliyor. Nisan- mayıs ayları mı olur bilemiyorum ama artık et fiyatları patlayacak."