Et, tavuk ve balıktaki büyük tehlike. Uzman Diyetisyen Eda Balcı açıkladı

Et, tavuk ve balıktaki büyük tehlike. Uzman Diyetisyen Eda Balcı açıkladı
Uzman Diyetisyen Eda Balcı, özellikle işlenmiş et, tavuk ve balıkta kullanılan Çin Tuzu’nun diyabet, obezite, Alzheimer, Parkinson, öğrenme bozukluklarına neden olduğunu açıkladı.

Et, tavuk ve balıktaki büyük tehlike. Uzman Diyetisyen Eda Balcı açıkladı

Uzman Diyetisyen Eda Balcı, günümüzde tatlandırma amacıyla yiyeceklerin içine sıklıkla konulan Çin Tuzu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Sanayileşmekte olan ülkelerde, Avrupa’da ve Amerika’da tüketim miktarının oldukça yüksek olduğunu söyleyen Balcı, “MSG, neredeyse tüm cips çeşitlerinde, et sularında, bazı katı yağlarda, soslarda, işlenmiş et, tavuk ve balıkta, baharat karışımlarında, hazır çorbalarda, bebek mamalarında ve daha birçok hazır tüketim ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Sadece hazır gıdalarda değil aynı zamanda organik tarım ürünleri üretiminde kullanılmakta olan gübreler de MSG içermektedir” dedi.

“BİRÇOK HASTALIĞA NEDEN OLUYOR”

İşlenmiş hazır gıdalarda özellikle lezzet artırıcı özelliğinden yararlanılan MSG’nin güvenilirliği konusunda da yapılan çalışmalara göre farklı görüşler savunulduğunu belirten Balcı, “MSG, lezzetlendirici olarak besinlerde kullanıldığında baş ağrısı, yüzde kızarıklık, göğüs ağrısı, ödem ve nefes darlığına sebep olduğu, çeşitli organ ve sistemlerde oksidatif stresin artmasına neden olduğu bilinmektedir. Dahası yapılan bazı çalışmalarda, tükürük salgısını artırarak gıdanın lezzet özelliklerini güçlendiren ve daha hızlı ve sık yeme isteği uyandıran MSG’yi fazla miktarda tüketenlerde diyabet, obezite, Alzheimer, Parkinson, öğrenme bozuklukları gibi ciddi hastalıkların ortaya çıkma ihtimalinde artış olduğu görülmüştür” ifadelerini kullandı.