Exxon Akdeniz'de sondaj çalışmalarına başladı

Exxon Akdeniz'de sondaj çalışmalarına başladı
ABD’li petrol devi Exxon, Akdeniz’de sondaj çalışmalarına başlarken, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkilinin bu hafta yapacağı bölge turu kapsamında Kıbrıs’ta görüşmelerde bulunacağı bildirildi.

Exxon şirketi, Türkiye ve KKTC’nin tüm tepkilerine rağmen petrol ve gaz arama girişimlerinden vazgeçmeyen Rum Kesimi’nin “münhasır ekonomik bölgesi”nde sondaj çalışmalarına dün başladı.

WESS MİTCHELL’İN ZİYARETİ

Bu arada, ABD’nin Avrupa ve Avrasya’dan sonrumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell, bölge gezisi kapsamında bu hafta Lefkoşa’yı  ziyaret edecek. Mitchell,  ayrıca, Kosova, Makedonya, Sırbistan ve Yunanistan'da da görüşmelerde bulunacak.

Mitchell’in bölge gezisini duyuran ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, Wess Mitchell'in, 16 Mart’taki Kıbrıs ziyareti sırasında “Rum ve Kıbrıslı Türk liderleriyle” ile buluşacağını bildirdi. Görüşmelerde Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bulunmasına yönelik müzakere sürecinin canlandırılması üzerinde durulması bekleniyor. 

Rum medyasına göre, BM temsilcileriyle de biraraya gelecek olan Mitchell, Rum Yönetimi ile  görüşmelerinde ikili ve bölgesel meselelerin yanısıra  enerji konularını da ele alacak. Bu çerçevede “Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının geliştirilmesinin” de görüşeleceği belirtildi.

Bu arada, Yunan Kathimeri gazetesi de 20 Nisan’a kadar devam edecek olan Exxon’un çalışmaları öncesi “Türk otoriterlerinin fırkateyin Barbaros ve üç korveti göndererek Kıbrıs’ın (Rum Kesimi’nin) münhasır ekonomik bölgesindeki varlığını artırdığını” yazdı.  

Yunan gazetesi, ayrıca bölgede ABD ve İsrail’in ortak deniz tatbikatının da devam ettiğine dikkat çekererek, “bölgedeki artan faaliyet, Doğu Akdeniz’de nükleer güçle çalışan bir denizaltı bulunduran Rusya tarafından .yakından izleniyor” dedi.

Haberde, konuya yakın kaynaklara atfen İsrail’le ortak tatbikata dahil olan ABD’ye ait Iwo Jima adlı amfibi geminin de Rusya’nın bölgedeki faaliyetlerini izlediği de kaydedildi.

İlgili Haberler