Ezine'de Yayla şenliği düzenlendi

Ezine'de Yayla şenliği düzenlendi
Ezine’ye bağlı Köseler Köyü’nde Yayla Şenliği düzenlendi. Çevremizde, “yaylaya çıkma” geleneğinin yaşatıldığı tek köy olan Köseler Köyü’nde bu geleneğin tanıtımı ve topluma doğa sevgisinin kazandırılması maksadıyla tertip edilen şenlik, 7-8 Mayıs günlerinde gerçekleştirildi.

Taner ARCUKOĞLU -  ÇANAKKALE / YENİÇAĞ

Yayla şenliğinin hayata geçirilmesi için Köy Muhtarı Mesut Çakmakçı, büyük emek harcadı. 2 günü kapsayan şenlik, 7 Mayıs Cumartesi günü saat 15.00’te Köseler Köyü hudutları içinde bulunan seyir tepesinde başladı. Atatürk ve Şehitlerimiz için yapılan saygı duruşundan sonra İstiklal Marşımız söylendi. Köy Muhtarı Mesut Çakmakçı, Türkiye Dağcılık Federasyonu İl Temsilcisi Prof.Dr.Ahmet Uludağ,  Rotamız Çırpılar Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Mustafa Göçmen şenlik ve yayla kültürü ile ilgili birer konuşma yaptılar.

Ezine Kaymakamı Yunus Kızılgüneş, Köseler Köyü Yayla Şenliğine gelerek bu etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti. Okunan şiirlerden ve yapılan konuşmalardan sonra Şenlik için Köseler Köyü’ne gelen Ezine Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibi, bölge oyunlarından oluşan bir gösteri sundu. Enes Akbal’ın bağlama ile çaldığı halk müziği parçalarının dinlenmesinden sonra seyir tepesindeki etkinlik tamamlandı. Kaymakam Yunus Kızılgüneş, yerel siyasetçiler, Doğa Sporları Kulübü üyeleri ve köylüler, köy meydanına geldiler. Burada konuklar ve köylüler Ezine ve çevresinde yöresel yemeklerin başında gelen keşkek dövme etkinliğine katıldılar. Keşkek kıvama geldikten sonra köy halkı ve Muhtar Mesut Çakmakçı konuklara keşkek ile bulgur pilavı ikram ettiler. Akşama doğru konuklar, Köseler Köyü sınırları içindeki Bakacak Tepesi’ne giderek güneşin batışını ve Çanakkale Boğazı’nı izlediler. Burada ayrıca eşlerini ve çocuklarını bir asın önce Çanakkale Harbi’ne gönderdikten sonra günlerce denizi gözleyen Köseler Köyü kadınları saygıyla yad edildi. Onların acıları paylaşıldı. Böylece 7 Mayıs Cumartesi günündeki etkinlikler tamamlanmış oldu.

8 Mayıs Pazar günü ise Köseler Köyü’ne gelen doğa severler tarafından Yivli Tepe’ye yürüyüş yapıldı. Köseler Köyü’nde yapılan ilk Yayla Şenliği etkinliğine katılan bütün konuklar bu geleneğin önümüzdeki yıllarda da tekrar edilmesi temennisinde bulundular. Ayrıca Köy Muhtarı Mesut Çakçı, kendilerine destek olan Ezine Kaymakamı Yunus Kızılgüneş’e, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel’e, Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu’na teşekkür etti