Mısır'da anayasa referandumuna itiraz

Mısır'da anayasa referandumuna itiraz
Mısır'da anayasa referandumuna itiraz

Eski cumhurbaşkanı adaylarından avukat Halid Ali, Mısır İdari Mahkemesi'ne anayasa taslağı referandumu ile ilgili itiraz dilekçe

Anayasa referandumu ile ilgili ilk itiraz Eski cumhurbaşkanı adaylarından avukat Halid Ali, Mısır İdari Mahkemesi'ne dün ilk turu yapılan anayasa taslağı referandumu ile ilgili itiraz dilekçesi sundu.


Ali, dava dilekçesinde referandumun durdurulmasını, sonuçlarının açıklanmamasını ve yeni anayasa taslağının oy pusulalarında yer almasından veya resmi gazetede yayımlanmasından sonra referandumun yenilenmesini istedi.


Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Yüksek Seçim Konseyi Başkanı Semir Ebu'l-Maati'yi görevlerini yerine getirmemekle suçlayan Ali, kendisinin de oy pusulasında anayasa taslağı metninin yer almaması nedeniyle oy kullanmadığını ve bu durumu tutanak ile belirlediğini ifade etti.

 

Mısır'da dün yapılan anayasa taslağı referandumunun ilk turunda, 25 milyon 836 bin kayıtlı seçmenden 8 milyon 176 bini sandık başına gitti. Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) seçim bürosundan yapılan açıklamada resmi olmayan sonuçlara göre halk oylamasında yüzde 56,5 'evet', yüzde 43,5 'hayır' oyu çıktığı belirtilmişti.

 

Buna karşın Ulusal Kurtuluş Cephesi'nden (UKC) yapılan yazılı açıklamada ise oylamaya katılanların yüzde 66'sının anayasaya 'hayır' oyu verdiği, yüzde 44'ünün ise 'evet' dediği ileri sürülmüştü. Mısır'da dün Kahire ve İskenderiye ile 10 kentteki 6 bin 371 seçim merkezinde yaklaşık 26 milyon seçmen sandık başına gitti. Anayasa taslağı referandumu resmi sonuçlarının, 22 Aralık'ta 17 bölgede gerçekleştirilecek ikinci tur oylamalardan sonra açıklanması bekleniyor.

 


Taliban ile barış görüşmeleri yapmak için Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai tarafından görevlendirilen Yüksek Barış Konseyi üyesi Din Muhammed ise Taliban'ın Paris'te konsey temsilcileriyle görüşeceğini bildirmişti. Karzai'nin sözcüsü Emel Faizi, Afganistan'a barış ve istikrar getirmeye yönelik konferanstan memnuniyet duyduklarını kaydetmişti. Taliban, ABD'nin 'kuklası' olarak nitelendirdiği Kabil hükümetiyle müzakereyi reddediyor.