Gözler Brezilya’da

Gözler Brezilya’da
Futbolseverleri ekran başına kilitleyecek olan 2014 Dünya Kupası’na sayılı günler kaldı

FIFA 20. Dünya Futbol Futbol Şampiyonası’na 7 gün kaldı. Brezilya’da düzenlenecek olan turnuva, 12 Haziran’da başlayacak ve 13 Temmuz’da sona erecek. Futbol otoriteleri, dörderli 8 gruptan olaşacak olan ve nefesleri kesecek mücadelede ev sahibi ülkeyi favori gösteriyor

Dünyanın en büyük futbol organizasyonu için geri sayım başladı. Futbolseverlerin gözü kulağı Brezilya’ya çevrildi. 31 gün boyunca nefesleri kesecek olan şampiyona, 12 Haziran’da ev sahibi Brezilya ile Hırvatistan’ın mücadelesiyle başlayacak. 4 yılda bir düzenlenen ve bu yıl 20. kez gerçekleştirilecek olan 2014 FIFA Dünya Kupası, 13 Temmuz’da oynanacak olan final maçıyla son bulacak. Dünyayı ekranlara kilitleyecek olan turnuva, FIFA tarafından oylamaya katılan tek ülke olarak Brezilya’nın ev sahipliğinde gerçekleşecek. Brezilya, 1950 yılından sonra ikinci defa bir Dünya Kupası organizasyonunu düzenleyecek. 1978 yılında Arjantin’in ev sahipliğinden beri Güney Amerika’da düzenlenen ilk turnuva olacak. Futbol otoritelerinin ev sahibini favori gösterdiği şampiyona, 8 grubun katılımıyla gerçekleşecek. İlk kez gol çizgisi teknolojisinin uygulanacağı dev organizasyonun tanıtımına; Brezilya, Meksika, Kamerun ve Hırvatıstan’ın yer aldığı A Gurubu ile başlıyoruz. 


Sambacılar 6’ncı kupa için oynayacak
Dünya Kupası’na 2. kez ev sahipliği yapacak olan Brezilya’nın 5 Dünya Kupası bulunuyor. Favori olarak gösterilen Brezilya, turnuvaya sürekli katılan ve kupayı en fazla kazanan ülke olarak dikkat çekiyor. Brezilya, son zaferini 2002’de yaşadı. Son iki şampiyonada finalde elenen takımların Brezilya’yı eleyerek finale çıkması ise göze çarpıyor. Scolari, Brezilya’nın ev sahibi olduğu 2013 Konfederasyon Kupası’nda ekibini tatmin edici bir performansla tekrar zirveye taşıdı. Sambacılar’ın, Meksika, Kamerun ve Hırvatistan’ın yer aldığı gruptan lider olarak çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.


En büyük başarıları 16 yıl önce üçüncülük
Hırvatistan dünya futbolunun sıradan ülkeleri arasında yer alıyor. İlk ve tek büyük başarısını 1998’de 3. olarak yaşadı. Ülkedeki savaş nedeniyle 1992 ve 1994 şampiyonalarına katılamadı. Hırvatistan’nın yine de 2000 ve 2010’da gruplardan çıkamaması otoritelerce sürpriz kabul edildi. Hırvatlar’ın kadrosundaki önemli isimleri arasında Real Madrid’den Luka Modric ve Sevilla’ya bu sezon UEFA Kupası kaldıran Ivan Rakitic ile forvetlerden Bayern Münih’in gol makinası Mandzukic ile emektar forvet Wolfsburg’lu Olic bulunuyor. Hırvatistan Milli Takımı’nı bir dönem Beşiktaş’ın hocası Bilic’de çalıştırmıştı. 


Sadece 2 kere çeyrek finale çıkabildiler
Dünya Kupaları’nın renkli ekipleri arasında yer alan Meksika, şampiyonalara sadece 5 kez katılamasa da bu kupada en fazla yer alan ülkelerin başında geliyor. Gençler kategorilerinde sürekli boy gösteren Meksika, Dünya Kupası’nda genelde ikinci turu geçmeyen ülkeler arasında yer alıyor. 1970 ve 86’da ev sahipliği yaptığı iki turnuvada çeyrek final oynama başarısı gösteren Meksika’nın bu turnuvada en önemli kozları eski Galatararaylı Dos Santos ve Manchester United’ın forveti Chicharito ya da diğer ismiyle Javier Hernandez olacak. Bu arada Sociedad’lı Carlos Vela, milli takımda oynamak istemediğini açıklamıştı.


Dünya kupasında Çeyrek final oynayan ilk Afrika takımı
Afrika elemelerine 2. turdan itibaren dahil olan Kamerun, Kongo Cumhuriyeti, Libya ve Togo ile aynı grupta yer aldı. 3. Turda eşleştiği Tunus’u 4-1 mağlup ederek Brezilya vizesi aldı. Kamerun, Dünya Kupası’nda çeyrek final oynamayı başaran ilk Afrika takımı olarak göze çarpıyor. 1990’da adını tarihe altın harflerle yazdıran Kamerun 1994, 1998, 2002 ve 2010’da ilk turu geçemedi. A Grubu’ndaki diğer takımlara oranla en zayıf halka olarak gösteriliyor. Kadrosunda Türkiye Süper Lig’de forma giyen 6 futbolcusu bulunuyor. Kamerun’un en güvendiği isimler ise Eto’o, Song, Webo ve Mbia olarak gösteriliyor.