Federasyon eşitler arasında oluşabilir

Lord Hannay’ın 4 Eylül tarihli Cyprus Mail gazetesindeki yazısında Kıbrıs’ın geleceği için İngiltere’nin çıkarları doğrultusunda bildiğini okumaya devam ettiğini dile getirmiş ve nasıl bir yanılgı içinde olduğunu belirtmiştik. Konumuza bugün de devam ediyoruz.
Lord Hannay, Talat- Hristofyas uzlaşması olmadığı durumda, “suç kimdedir?” sorusuna cevap arayacaklarını ifade ediyor. Annan Planı’ndan sonra suçluyu tespit etmişlerdi. Ne oldu? Annan Planına evet dedirttikleri “evet demezseniz şu olur, bu olur” diye korkuttukları, bin bir yalanla avuttukları Kıbrıs Türklerini cezalandırdılar. Hâlâ da cezalandırıyorlar. Neden ? Çünkü Lord Hannay’nin de dediği gibi Türkiye’de AB üyeliği ümidi devam etmektedir ve AB eli kanlı Rum idaresini Türkiye’ye “meşru hükümet” olarak kabul ettirmek baskısını büyük bir pişkinlikle sürdürmektedir.

O halde sayın Lord Hannay’e Kıbrıs meselesinin bu güne kadar niye halledilemediğini yeniden anlatalım. Bunun nedeni siz Garantör İngiltere dahil, ABD’nin peşinde 1964’deki Güvenlik Konseyi kararı ile Kıbrıs’ı kendilerine hediye ettiğiniz nedeniyle Rumlar bu hediyeyi kabullendiklerindendir! Suçluyu, eli kanlıyı, Enosis’e hayır dedikleri için ortaklık devletlerine, Anayasal haklarına sahip çıktıkları için Türk ortağı toplu mezarlara gömenleri “meşru hükümet” olarak kabul etmekte sakınca görmediğiniz için bu mesele halledilemiyor. Bu nedenledir ki Rum idaresi Kıbrıs meselesinin 1974’de başladığını iddia edebiliyor ve siz Garantör İngiltere olarak hiç çekinmeden Türkiye’yi “mükellefiyetlerini yerine getirmeye” davet edebiliyor ve hâlâ AB’nin, bu konuda Türkiye’ye yapacağı baskı ile Kıbrıs meselesinin halledilebileceği ümidini canlı tutmaya çalışıyorsunuz.
Kıbrıs meselesi 1960’daki dengeler korunmak kaydıyla halledilebilir. Rum, Ortak Kıbrıs’ın tümünü zapt etmeğe kalkıştı. Başaramadı. Türk ortağı azınlık yapmak, Kıbrıs’tan yok etmek istedi. Başaramadı. Türk ortak bağımsızlıktaki ve egemenlikteki haklarını koruyarak on bir yıl gettolarda yaşadı fakat eli kanlı Rum idaresini meşru Kıbrıs hükümeti olarak tanımadı. Hâlâ tanımıyor. Türk ortak 12. yılda nüfus mübadelesi anlaşması yaptı, Rum tarafını iki kesimli, iki bölgeli federasyona razı etti. Rolandis’in yazılarından da göreceksiniz ki her öneriyi Rum tarafı ret etti fakat sayenizde Türk tarafı fazla hak istiyor diye Türk tarafını suçlatabildi. Gerçekleri göremeyecek kadar aptal değildiniz ama, Üslerinizi korumak için Türk tarafının Rum’a teslim olmasını beklemeyi yeğlediniz. Yirminci yılda Rumların bozmaya çalıştıkları ve kısmen de bozdukları 1960 dengelerini KKTC’yi kurmakla korumaya çalıştık. Güvenlik Konseyinde “tek bir hükümet tanırız” diye karşımıza ilk çıkan siz oldunuz. Rum’da bize veya uzlaşmaya ihtiyaç duyacak bir neden yine bırakmadınız. Hâlâ Kıbrıs meselesine gerçekçi bir teşhis koymaktan kaçındığınızı ve aklınızı, siyasetinizi değiştirmediğinizi, görüyor ve hak ve adalet ilkelerini çiğneyen sizler için üzülmekteyiz. Lord Hannay 1960’daki zoraki evlilik kanlı bir şekilde ayrılıkla sonuçlanmıştır. Bu ayrılığın 45. yılındayız. Yeniden birleşmenin yolu bu ayrılığı kabulden geçer. Federasyona, Rum devleti haline getirdikleri Güneydeki Rum idaresine sizler meşru hükümet diyorsunuz ve KKTC yoktur farz ediyorsunuz. Bu mit ve bu yalan 45 yıldır bir sonuç vermemiştir. Federasyon eşitler arasında oluşabilir. Siz eşitliği yıkan taraflardan birisiniz. Gerçeklere bakalım:  KKTC vardır ve Güneydeki idareden daha meşrudur ancak tanınmadığı için de facto durumda gözle görülür, elle tutulur durumdadır. Bunu inkâr ederek federasyona gidilemez. Dostunuz Rumlara bunu hatırlatınız. Kendilerinin yarattıkları gerçeklerle alay etmesinler ve 45 yıl daha “Kıbrıs meşru hükümeti” oyununun oynanamayacağını bilsinler.

Yazarın Diğer Yazıları