Fındık Köpek’in ölüm nedeni olan köpek gençlik hastalığı nedir? Gençlik hastalığı belirtileri nelerdir?

Fındık Köpek’in ölüm nedeni olan köpek gençlik hastalığı nedir? Gençlik hastalığı belirtileri nelerdir?
Tokat'ın Turhal ilçesindeki Kayacık köyü Şehit Haluk Yılmaz İlkokulu'nun maskotu olan ve ölümcül 'distemper'e (gençlik hastalığı) yakalanan 'Fındık', Ankara'da tedavi gördüğü klinikte hayatını kaybetti. Haberi okuyanlar gençlik hastalığı (distemper) nedir? Fındık’ın ölümüne neden olan gençlik hastalığı (distemper) nedir? Gençlik hastalığı bulaşıcı mıdır? sorularının yanıtını arıyor.

Fındık köpek öldü

Tokat’ın Turhal ilçesindeki Kayacık köyü Şehit Haluk Yılmaz İlkokulu'nun maskotu olan ve ölümcül 'distemper'e (gençlik hastalığı) yakalanan 'Fındık' öldü. Haberi okuyanlar ise, gençlik hastalığı (distemper) nedir? Fındık’ın ölümüne neden olan gençlik hastalığı (distemper) nedir? Gençlik hastalığı bulaşıcı mıdır? sorularının yanıtını arıyor. İşte gençlik hastalığıyla ilgili detaylar haberimizde…

findik-kopek-tedavi-gordugu-klinikte-hayatini-kaybetti-97c31.jpg

KÖPEK GENÇLİK HASTALIĞI NEDİR?

Köpeklerde gençlik hastalığına kabakulak hastalığına neden olan virüsün akrabası “canine distemper” isimli virüs neden olmakta. Kötü bir öksürük ve ishale neden olan bu virüs, tedavi edilmezse ölümcül bir zatürre ve felce neden olabilmekte. Canine Distemper, köpeklerin yanı sıra ayrıca nadiren yaban gelinciği, çakal, kokarca, tilki, kurt ve rakun gibi yabani hayvanları da etkileyebilmektedir.

1582097876897-findik.jpg

KÖPEK GENÇLİK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bu hastalıkta çoğu zaman tanı koymak zorken hastalığın genel belirtileri şu şekilde:

Yüksek ateş

İshal ve sindirim sorunları

Ani kusma

Uyuklama

Depresyon

İştah kaybı

Hapşırma, öksürme ve solunum sorunları

Göz, deri veya sinir problemleri

KÖPEK GENÇLİK HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Köpek gençlik hastalığı, enfekte olmuş köpeklerden hapşırma ve öksürme yoluyla veya idrar, kan veya tükürük ile doğrudan temas yoluyla geçer. Aynı zamanda su veya yemek kaplarının paylaşımı yoluyla da geçebilir.

KÖPEK GENÇLİK HASTALIĞI NASIL ÖNLENİR?

Köpek gençlik hastalığının kesin bir ilacı bulunmamakla birlikte, belirli tedavilerle ikincil enfeksiyonların oluşması önlenebilir, hasta köpeğin bağışıklık sistemi güçlendirilmeye çalışılabilir.

1041433136-0-242-3001-1865-1000x541-80-0-0-dbfa1d10b7afae5ad586741bbecf1931.jpg

KÖPEK GENÇLİK HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kesin bir tedavisi olmayan bu hastalığa karşı aşı uygulaması bulunuyor. Bu virüse karşı köpeğini korumak isteyenlerin aşıyı doğru zamanda yaptırmaları önemli. Üç aşamada yapılabilen aşılar yavru altı ila sekiz haftalık iken başlar, yedinci ila dokuzuncu haftada ve 11. 13. haftalarda tekrar uygulanır.