Flaş iddia TBMM gündeminde: Okul yerine tarikat kurslarına gönderildi

Flaş iddia TBMM gündeminde: Okul yerine tarikat kurslarına gönderildi
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, İzmir Konak'taki Barbaros Hayrettin Ortaöğretim Okulu öğrencilerinden 61'inin aylardır okula gitmediği, çocuklardan bazılarının tarikat kurslarına yollandığı iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

İzmir Konak''taki Barbaros Hayrettin Ortaöğretim Okulu''na kayıtlı, 11-14 yaşları arasındaki 61 öğrencinin aylardır okula gitmediğine ilişkin devamsızlık tebligatları, oturdukları Emir Sultan Mahallesi''nin muhtarlığına gönderilmişti.

Emir Sultan Mahallesi Muhtarı Hüseyin Heptepe, Roman ailelere mensup bu çocukların bir kısmının açlık, yoksulluk ve ayakkabılarının olmaması nedeniyle okula gidemediğini, bir kısmının ise cemaat ve tarikat yurtlarına gönderildiğini ileri sürmüştü. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer''in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, son yıllarda eğitimde ticarileşme ve dinin öne çıkartılması uygulamalarının hız kesmeden sürdüğünü, çocuk ve gençlerin dini cemaat ve vakıfların kreşlerine, yurtlarına ve kurslarına yönlendirildiğini söyledi.

"15 TEMMUZ''DAN DERS ALMADINIZ MI"

Kılıç, çocukların ve gençlerin eğitim hakkından yoksun bırakılmalarının bir yönüyle de hak ihlali olduğunu, Anayasa’nın 42. maddesine aykırılık taşıdığını belirtirken, şunları kaydetti:

“Bu nedenle de Milli Eğitim Bakanlığı, İzmir’deki söz konusu okulda veya başka okullarda yaşanan öğrenci devamsızlıklarına hızla müdahale ederek, zorunlu eğitim çağındaki her bireyin Anayasa ve yasalarca güvence altına alınan eğitim hakkından kesintisiz yararlanmasını sağlamalıdır. Bu sorumluluk, bakanlığın birinci görevi olmalıdır. Bakanlık; ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın okula devamsızlık nedenleri konusunda çalışmalar yürütmeli, çocukları okula gidemeyen ailelerin ekonomik olarak desteklenmesini sağlamalı, eğitimde yeri olmayan ve ‘kimlere hizmet ettiği belli olan’ merdiven altı tarikat-cemaat kurslarının kapatılmasını sağlamalı. Çocuklarımıza yapacağımız en büyük kötülük onları tarikat ve cemaatlerin kucağına atmaktır. Küçücük bedenler tarikat ve cemaatlere ait ruhsatsız, merdiven altı kurslarda tacize ve tecavüze uğradı, travmalar yaşadı. Tarikat yurtlarında öldürüldü. Gördüğü baskıdan dolayı intihar etti. Bu virüs gibi yayılan yapıları temizlemek devletin asli görevidir. Ancak bu yapıların temizlenmesi yerine iktidardaki yetkililer tarafından desteklendiğini üzülerek görüyoruz. AKP iktidarı 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen hain darbe girişiminden hiçbir ders almamış olacak ki devletin kılcal damarlarına kadar nüfuz eden bu yapılara desteğini sürdürmeye devam ediyor. İktidarımızda çocuklarımızı, gençlerimizi bu karanlık yapıların pençesinden kurtaracak, bu kanser gibi yayılan hücreleri temizleyeceğiz. Eğitim sisteminin hiçbir kırıntısında bu yapılar barınamayacak.”

“KAÇ ÇOCUK BURALARA GİDİYOR?”

Kılıç, Bakan Özer''e ise şu soruları yöneltti:

"- Barbaros Hayrettin Ortaöğretim Okulu’ndaki 61 öğrencinin aylardır okula gitmediği, bazılarının tarikat kurslarına gittiği bilgisi gerçeği yansıtmakta mıdır?
- 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde İzmir genelinde ilçelere ve köylere göre dağılımı gösterir okula devam-devamsızlık oranı nasıldır?
- Öğrencilerin devamsızlık durumlarının hangi sebeplerden kaynaklandığına yönelik bir çalışma yapılmış mıdır?
- Söz konusu okul idarecileri tarafından uzun süreli devamsızlıklar konusunda, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ya da bakanlığınıza iletilen bir bilgi veya yazı oldu mu? Eğer oldu ise konuyla ilgili bir çalışma yapıldı mı? Yapılmadı ise neden yapılmamıştır?
- İzmir’de dezavantajlı bölgelerde maddi imkansızlıklar içerisinde yaşayan yoksul ailelerin çocuklarının okula devam edip-etmemesi konusunda yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır? Eğer varsa sonuçları nasıl olmuştur? Çalışma yapılmadı ise yapılması düşünülmekte midir?
- İzmir genelinde okula gitme çağındaki çocuklardan ne kadarı tarikat veya cemaatlerin medreselerine ya da kurslarına gitmektedir?
- Bu çocukların devlet okullarına gönderilmesi yönünde yürütülen bir çalışma var mıdır?
- Bu çocukların tarikat veya cemaatlerin kurslarına gitmesi hem Anayasa hem de tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerle çelişmektedir. Bu konuda bakanlığınızın görüşü nedir? Bu konuyla ilgili bir eylem planınız var mıdır?”