Almanya Ziraat Bankası'na kayyum atıyor

Almanya Ziraat Bankası'na kayyum atıyor
Ziraat Bankası’na tarihte görülmemiş ağır cezalar kesen Alman Bankacılık Denetleme Kurulu'dan (BaFin) yeni bir hamle geldi. Alman BDDK’sının Ziraat Bankası'na "bağımsız" bir genel müdür atayacağı öğrenildi.

Merkezi Frankfurt''ta yer alan Ziraat Bankası''na (Ziraat Bank International AG), Almanya''nın bankacılık tarihinde eşi benzeri olmayan yasaklar ve kısıtlamalar getirilmiş, ağır para cezası kesilmişti.

BaFin''in kararları doğrultusunda Ziraat Bank AG''ye “Büyük ölçekli kredi” verme yasağı ve bankanın büyük ölçekli mevduat alması, piyasayı aşan faizler vermesi yasaklanmıştı.

Ayrıca BaFin tüm bankacılık işlemlerinde bankanın daha fazla öz sermaye kullanımını kararlaştırmış, idari işlemler için özel maddi garantiler isteyerek yüksek miktarda para cezası vermişti.

Bu gelişmelerin ardından BaFin''in ortaya çıkan usulsüzlükler sebebiyle yeni bir adım atarak Ziraat Bankası''na "bağımsız" bir genel müdür atayacağı öğrenildi.

Avrupa''daki Türk bankacılığı için bir ilk olduğu belirtilen bu durumun ardından atanacak kişi kayyum gibi hareket edecek.

BAĞIMSIZ OLACAK

Ziraat Bankası''na getirilen kısıtlama ve yasaklar arasında bulunan bu adım Almanya''nın bankacılık tarihine bir ilk olarak geçecek. Kayyum gibi çalışacak olan genel müdür, tamamen dokunulmaz ve herhangi bir parti veya iş dünyası ile ilişkisi bulunmayan biri olacak. Genel müdür yalnıca BaFin''e hesap verecek.

Öte yandan Ziraat Bankasının daha önce uyarılmış olmasına rağmen uyarıları dikkate almadığı ve bunun sonucu olarak bu yaptırımlarla karşılaştığı kaydediliyor.

İlgili Haberler