Gezi Parkı’nın devrinde skandallar zinciri. Vakıflar Genel Müdürlüğü padişahları karıştırdı. Park hayali vakfa devredilmiş

Gezi Parkı’nın devrinde skandallar zinciri. Vakıflar Genel Müdürlüğü padişahları karıştırdı. Park hayali vakfa devredilmiş
Gezi parkının İBB'den alınarak Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na devredilmesi hakkında yeni gelişmeler yaşandı. Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’nın Osmanlı döneminde kurulup kaybolan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 'mazbut' diye tanımladığı bir vakıf olduğu ortaya çıktı. Bu durumun ortaya çıkmasının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamadan 2. Beyazıt ile 3. Selim’i karıştırdığı görüldü.

Gezi Parkı’nın devrinde skandallar zinciri. Vakıflar Genel Müdürlüğü padişahları karıştırdı. Park hayali vakfa devredilmiş

Taksim Gezi Parkı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) mülkiyetinden Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na geçti. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada devir işlemi doğrulanarak kararın 2008 yılında yapılan yasal düzenlemeye dayandığı belirtildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bugün yapılan yeni açıklamada ise Topçu Kışlası olan arazinin daha sonra işlevini yitirip belediyeye devredildiği belirtildi. Bu kararın tarihi belgelere göre hatalı olduğunu ne süren Vakıflar Genel Müdürlüğü, vakıf mallarına sahip çıktığını öne sürdü.

Odatv’ye konuşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden gelen yeni açıklamayı değerlendirdi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Polat, “Tabii ki bizim iddia ettiğimiz tarihi hakikat olduğu için bizi doğrulayarak, ne Topçu Kışlası ne Gezi Parkı’nın 2. Beyazıt tarafından yapılmadığını belirten bir açıklama yaptılar” dedi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün açıklamayla “Ortada ne vakıf yoluyla meydana getirilmiş ne de kültür varlığından söz ediyoruz. Bunu kabul etmiş oluyorlar” diyen Polat “Vakıf yoluyla meydana gelmemiş ve vakıf kültür varlığı olmayan parkı neye dayanarak aldınız?” sorusunu yöneltti.

“BOŞU BOŞUNA MAHKEMELERDE ZAMAN KAYBEDİYORUZ”

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün dikkat çektiği 30. maddenin uygulanamayacağını, hukuki ve tarihi zemine uymadığını vurgulayan Polat, “Başka bir gerekçe ortaya koyamadıkları için bizi tekrar etmiş oldular. Boşu boşuna mahkemelerde zaman kaybediyoruz” diye ekledi.

Yargı sürecinin sonunda İBB’nin lehine karar çıkacağını söyleyen Polat “Bu aslında Taksim Meydanı’nda yapacağımız çalışmaları engellemeye yönelik bir girişim, projemize devam edeceğiz” dedi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Polat’ın dikkat çektiği 30. Madde şöyle:

“HEVESİNİZİ DE ALDIYSANIZ PARKIMIZI GERİ VERİR MİSİNİZ?”

İBB Sözcüsü Murat Ongun ise Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün açıklamasını sosyal medyada şöyle değerlendirdi: “Gezi Parkı’nın vakıf kültür varlığı olmadığını ve 2. Bayezid tarafından yapılmadığını siz de belirttiğinize göre, hevesinizi de aldıysanız parkımızı geri verir misiniz?”

“TARİHE NE DE YASAYA DAYANMIYOR”

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, söz konusu devirin ardından ise ilk açıklamasında “Taksim Gezi Parkı, 2.Bayezid''den tam 445 sene sonra yapıldı. Gezi Parkı devri konusunda hakikat, ne tarihe ne de yasaya dayanmıyor. Ne Gezi Parkı ne de Topçu Kışlası 2.Bayezid Vakfı yoluyla meydana gelmedi. 3.Selim ile 2.Bayezid’i karıştıranlara: aralarında 310 yıl var, Taksim Meydan çalışmamız hala kurulda onay bekliyor” uyarısını yapmıştı.

İMAMOĞLU: OLMAYAN VAKIF

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu "Sultan 2. Beyazıt''ın yaptırdığı bir vakıf eseridir'' diyerek Vakıflar Genel Müdürlüğü''ne devrediliyor. Gezi Parkı, Sultan Beyazıt''tan tam 310 yıl sonra yapılmıştır. İstanbul''un göbeğinde neredeyse 100 yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi''ne ait bir parkı bir tane ne olduğu belli olmayan bir vakfa devrediliyor" açıklamasında bulunmuştu. İmamoğlu, mülkiyet davası açacaklarını duyurmuştu.

İlgili Haberler