Gökçek'e dinazor cevabı "Hesabının her kalemi yanlış"

Gökçek'e dinazor cevabı "Hesabının her kalemi yanlış"
Ankara'da, Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve eski başkan Melih Gökçek arasındaki otobüs-dinazor tartışmasına dikkat çeken bir açıklama geldi. Gazete Duvar yazarı Önder Algedik, Gökçek'in hesabının yanlış olduğunu söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, selefi Gökçek'in aldığı ve Ankara'da tartışmalara neden olan dinazorlar hakkında eleştiride bulunurken vatandaşa hizmet için otobüs alınmamasına da tepki göstermişti.

Yavaş,  "Mesela, 2010 yılında belediyenin 1940 otobüsü varmış. 2014 yılında seçim oldu, Ankara’nın çevresi genişledi. 17 ilçe daha katıldı, nüfus arttı. Aradan 10 yıl geçiyor, 2020’ye geldiğimizde otobüs sayısı 1540. Günlük 40 tanesi bakıma gidiyor. Çevre ilçelere verilenlerle beraber 1330 otobüs kalıyor. Biz bunlarla hizmet vermeye çalışıyoruz. En son alım 2013 yılında olmuş, yaş ortalaması 10,5. Otobüs alacaklarına dinozor almışlar" ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine istifa ettirilen Melih Gökçek ise bu açıklamalara "Dinazorlar Ankara'ya 4.801.000 TL'ye mal oldu. Yerli solo otobüs alsan bu paraya dört otobüs alabilirsin. Karşında sazan var, kekle" sözleri ile cevap verdi.

"HESABININ HER KALEMİ YANLIŞ"

Gökçek'in açıklamalarına ise cevap Gazete Duvar yazarı Önder Algedik'ten geldi.

Gökçek'in yaptığı açıklamaların yanlış olduğunu ifade eden Algedik, söz konusu ihalelerin ekran görüntüleri ile Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarda şu ifadeleri kullandı:

"Gökçek dinazor mesesine çok kızmış ve o para ile 4 otobüs alırsın demiş! Demiş ama elma ile armudu karıştırmış. Yavaş otobüs almak yerine dinazora para harcanmış diyor. İMG (İbrahim Melih Gökçek) ise o para ile ancak 4 otobüs alınır diyor. İşin aslı öyle değil işte..

İMG'nın sosyal medya danışmanı belli ki internette bulunan 2019 bayi fiyat listesi üstünden hesaplamış. Hatta tavsiye edilen fiyat listesinin bile üstüne çıkmış.

İMG'nin danışmanı bir hata daha yapmış. O da 2019 fiyat listesi ile 2015 ihalesini hesaplamış. İkinci dinazor ihalesi 2015'de yapılmıştı. O günleri hatırlayalım:

Ama ilginç olan birşey var. İMG 4,8 milyon TL harcandığını söylüyor 1. Dinazor ihalesi: 8,6 milyon TL 2. Dinazor İhalesi: 5,6 Milyon TL Dinazor ihaleleri toplam bedelleri 14,2 Milyon TL Kamu ihale kanunundan 2. ihalenin sonucunu buyurun:

2015'den bir ihale örneği ile karşılaştıralım. 110 otobüs için verilen para üstünden tek otobüsün maliyeti 655 bin TL çıkmış. 1 fiyatı 655 bin TL

İMG'nin hesabının her kalemi yanlış. 2015 yılındaki dinazor alım ihalesi bedelini olan 5,6 milyon TL'yi 2015 yılında örnek otobüs alım ihale birim fiyatına böldüğümüzde çıkan sonuç 4 değil tam 8 otobüs! 2 dinazor ihalesi ile bu miktar 23 otobüs ediyor!!"

İlgili Haberler