“Terör uzantısı” dediği BDP ile anayasa ittifakı

“Terör uzantısı” dediği BDP ile anayasa ittifakı
“Terör uzantısı” dediği BDP ile anayasa ittifakı

Başkanlık sistemi ve Türklüğün yok sayıldığı yeni Anayasa için BDP ile müşterek adımlar atmaya hazırlanan Başbakan olumlu cevabı

Başkanlık sistemi ve Türklüğün yok sayıldığı yeni Anayasa için BDP ile müşterek adımlar atmaya hazırlanan Başbakan olumlu cevabı aldı

 

Her grup toplantısında BDP’ye söylemediğini bırakmayan Başbakan Erdoğan’ın başkanlık sistemine geçiş için “BDP ile referandum noktasında, müşterek adım atabiliriz” demesinin ardından Selahattin Demirtaş’tan da olumlu yanıt geldi. Selahattin Demirtaş, Erdoğan’a, “Her halükarda referandum olmalı diyoruz” diyerek destek verdi.
Milliyet gazetesi yazarı Serpil Çevikcan, Fransa’dan dönen BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’a, Başbakan Erdoğan’ın “referandum” yorumunu sordu. Demirtaş, partilerin değil, Türkiye’nin anayasası yapıldığına dikkat çekerek, “Bizim arzumuz, dört partinin uzlaşma komisyonunda, anayasanın en geniş konsensusla yapılmasını gerçekleştirmek. Sonuna kadar bunu takip edeceğiz. Fakat, dört parti başaramıyorsa farklı alternatifler düşünülebilir. Buna da kapalı değiliz. Ama bu, herhangi bir siyasi partinin taslağını başka bir partinin kabul edeceği anlamına hiçbir zaman gelmez. Sonuçta, 2 parti de anayasa yaptığında, partilerin değil Türkiye’nin anayasasını yapacaklar. Bu perspektifle yaklaşılması halinde tabi ki bütün seçenekleri tartışırız, kapalı değiliz. Sonuçta, biz AKP’nin taslağını desteklemek için uzlaşma komisyonuna girmedik. Bizim de fikirlerimiz var, AKP’nin de doğru önerileri var. Bu doğruları birleştirebilirsek daha iyi bir anayasa yapabiliriz” dedi.

 

Ortak Anayasa

 

Demirtaş, hazırlanan anayasanın referanduma götürülmesi gerektiğini söyleyerek şöyle konuştu: “Aslında biz (her halükarda referandum) olmalı diyoruz. 550 oyla çıksa bile biz yeni anayasanın referanduma gitmesi gerektiğini düşünüyoruz. (AKP ile BDP ortak anayasa yapar ve AKP ile BDP kendi taslaklarını Türkiye’ye dayatır) diye birşey düşünülmemelidir. Çünkü biz, AKP ya da BDP’nin değil, bütün Türkiye’nin anayasasını yapmak için böyle bir uzlaşma arayışı içine gireriz.”  “Demirtaş, hazırlanan yeni anayasanın İmralı sürecine katkı sağlayacağını belirtti.

 

Al gülüm hesabı

 

Siyasi çizgisini iktidar karşısında belirleyip SP ve HAS Parti’nin liderliğine yükselen, ardından muhteşem bir dönüşle AKP’ye geçen Numan Kurtulmuş, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada  “Uzlaşma olmazsa kendi anayasamızı yapar, millete götürür ve yüzde 70’in üzerinde kabul oyu alırız” demişti. Kurtulmuş’un sözleri “Al gülüm, ver gülüm. AKP, BDP’ye göz kırpıyor. Özerklik verilip başkanlık garantilenecek” diye yorumlanmıştı. Son gelişmeler, “Türklüğü anayasadan silmek isteyen AKP, bu konuda da istediği siyasi ortağını buldu” şeklinde yorumlanıyor.