Greta Thunberg, Nobel Barış Ödülü adayları arasında

Greta Thunberg, Nobel Barış Ödülü adayları arasında
Nobel Barış Ödülü'nün bu yılki 'favori' adayları arasında Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalny, Dünya Sağlık Örgütü ve çevre aktivisti Greta Thunberg de yer alıyor

Thunberg, Nobel Barış Ödülü adayı

Nobel Barış Ödülü'nün bu yılki 'favori' adayları arasında, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve yoksul ülkelerin de Covid-19 aşılarına eşit erişimini hedefleyen COVAX programı da bulunuyor. Reuters ajansının araştırmasına göre, ifade özgürlüğü kavramı, iklim eylemcisi Greta Thunberg ve Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalni de önde gelen adaylar arasında yer alıyor.

Nobel Barış Ödülü'nün bu yılki 'favori' adayları arasında Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalny, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve yoksul ülkelerin de Covid-19 aşılarına eşit erişimini hedefleyen COVAX programı  ve çevre aktivisti Greta Thunberg, bu yılki Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilenler arasında yer alıyor.

Nobel Ödüllerinin kazananlarını belirleyen Norveç Nobel Komitesi, adayları resmen açıklamıyor. Ancak dünya çapındaki parlamento üyeleri ve eski ödül sahipleri gibi binlerce kişi, Nobel Ödülleri için her yıl kendi adaylarını gösterebiliyor  ve bu isimleri kamuoyuyla paylaşabiliyor. Bu yılki aday gösterme süreci dün sona  erdi.  

Thunberg ve kurduğu 'Gelecek için Cuma Günleri' hareketi bu yıl da 'iklim krizine karşı sesini en güçlü yükseltenler' olarak Norveçli parlamenterler tarafından Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve COVAX programı da Norveçli vekillerin adayları arasında yer aldı. Norveçli eski bakan Ola Elvestuen'in Rus muhalif Navalni'yi "Rusya'nın barışçıl bir şekilde demokratikleştirilmesi çabaları" nedeniyle aday gösterdiği belirtildi.

2021 yılının Nobel Barış Ödülü'nü kazananı, ekim ayında açıklanacak.