Günah demek bu kadar kolay mı?!

DİB Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'a destek "fetvacıların fetvacısı" Prof. Dr. Hayrettin Karaman'dan geldi.

Ali Erbaş, "Sigara haramdır!" deyip kestirip atmıştı. 

Ak Parti hükûmetlerinin, her şey bir tarafa, sigara hususunda aldığı tedbirler çok yerinde.

Geçmişte "Tütün haram mı, değil mi?" tartışmaları bilindiği hâlde, neden haram noktasına gelinmemişti de, Ali Bey, birden çıkıp "Haramdır." deyip nokta koymak istemişti? Biliyor ki, milyonlarca insan sigara içiyor ve biliyor ki, milyonlarca insan "günaha girmiş" görülüyor. Şimdiye kadar ifade edilmeyen "günah" neden birden ifade ediliyor? Günah buysa başımın üstünde yeri var, deyip, dinî bir tabirin tahfif edilebileceğini hiç mi düşünmedi Ali Beyimiz!

Dedem hafızdı, imamdı. Eğitimini Yozgat'ın ünlü Çapanoğlu Camisi'nde görmüştü. Öyle bir tütün içerdi ki... Derslerinde hiç mi "haram" sözü edilmemişti? Ölene kadar keyifle tüttürdü. Öyle bir keyif ki, tabakasını açar, özenle tütünü sarar ve kavla tutuştururdu. Çakmak da vardı, kibrit de. Ama o illâ çakmak taşını çakacak, kavın ucunu yakacak! 

Bir de eskilerin "enfiye" tiryakiliği vardı. Romanlarda çok geçer. İnce ince kıyılmış, neredeyse toz hâlini getirilmiş tütün buruna çekilir ve hapşırdıkça hapşırılır. (Enf: Burun).

Enfiye de uyuşturma, tatmin ve zevk aracı.

Hayrettin Karaman, "Şâri'in [Allah'ın] menetmediğini söylemek de isabetli değildir. Çünkü Şârî' her haramı ismen zikretmemiştir. Hüküm kaynakları yalnız sarîh ve husûsî nasslar değildir. Nasslarda geçenlerin haram kılınış dayanaklarına (illetlerine) bakılarak yapılan kıyaslar ve diğer istidlâl yolları vardır." diyor. (Yeni Şafak, 24 Şubat 2019).

Karaman, zararlıysa haramdır, noktasına geliyor.

Hoca kendince ayetleri delil gösteriyor: "Kendinizi elinizle tehlikeye atmayın..." (El-Bakara: 2/195), "Kendinizi öldürmeyin..." (En-Nisâ: 4/29), "Yeyiniz, içiniz, isrâf etmeyiniz." (El-A'râf: 7/31).

Hukukçu Prof. Dr. Kemal Gözler de, "Sigara Haram mı?" başlıklı makalesinde ayetlerle dayanarak haram olmadığını söylüyor. (www.anayasa.gen.tr ). Ne yapacağız şimdi?

Sigara zararlı. Tümden ortadan kalkması temennimiz. Kendimizce hükümler çıkarıp olur olmaz haram demememiz gerekir. Zararlı olanı Allah hoş karşılamayacağına göre, bu kadarını söylemek kâfi değil mi? Allah adına ahkâm kestiğiniz aklınıza gelmiyor mu?

Hayrettin Karaman, canı kadar sevdiği Reis'in DİB başına tayin ettiği Ali Bey'e destek için dayanak ararken gerçekleri sıralıyor:

"Diyanet İşleri Başkanımızın açıklamasından sonra ortaya çıkan sorulardan ikisi tekrarlanmıştır:

1. Diyanet'in fetva gerekçesini emsal kabul edersek marketlerde satılan ürünlerin en az yarısı haram demektir. Haram demek bu kadar kolay mı?

2. Diyanet sigaraya karşı gösterdiği keskin ve yüksek sesli tavrı, niye faiz, millî piyango ve zinaya karşı göstermiyor? Diyanet neden piyango için kısık sesli, zina, hırsızlık, görevi kötüye kullanma gibi metanetli konularda kısık sesli ama sigara olunca cihada davet eder gibi yüksek sesli oluyor?" (Yeni Şafak, 28 Şubat 2019)

Çelişki ortadayken haramda ısrar da ne oluyor?!

Şu particiliği din hâline getirmek yok mu?!

Yazarın Diğer Yazıları