Bilim insanlarından korkutan açıklama: Dünyayı kasıp kavuracak güneş patlaması olabilir | Yüzeyde dev lekeler tespit edildi

Bilim insanlarından korkutan açıklama: Dünyayı kasıp kavuracak güneş patlaması olabilir | Yüzeyde dev lekeler tespit edildi
Güneş'in yüzeyinde bir değişiklik tespit eden bilim insanları yaptıkları araştırmalar sonucunda bu değişikliğin alevlerden gelen manyetik filama lekeleri olduğu sonucuna ulaştı. İddialara göre olası bir güneş patlaması şu an için beklenmese de ilerleyen zamanlarda uzayın hava durumuna göre durum değişebilir.

İndependentTürkçe’den aktarılan bilgilere göre; Güneş patlamalarının olması beklenirken bilim insanlarından korkutan bir açıklama daha yapıldı. Güneşin yüzeyinde dev lekeler ortaya çıktığı aktarıldı.

Bu lekeler (yüzey boyunca uzanan manyetik filamanlar) iddialara göre bölgedeki enkazı Dünya''ya doğru fırlatabilir ve bu enkaz, Dünya''ya bir Güneş patlamasıyla ulaşabilir.

Güneş''in yüzeyinde giderek büyüyen, geniş bir Güneş lekesi tespit edildiği aktarıldı. Bu lekenin Dünya''daki yaşamı etkileyecek materyalleri dışarı atabileceği söylendi.

Ancak bu yapılar şimdiye kadar olağan bir şekilde durmaya devam edecek gibi görünüyor. Güneş''teki bu bölgelerin olası bir patlamaya dönüşeceğine dair acil bir belirti bulunmuyor.

Öte yandan bazı raporlar, Güneş lekelerinin "tehditkar" olduğunu ve Dünya''da elektrik kesintilerine yol açabileceğini belirtiyor.

Bu Güneş lekeleri aniden şiddetle patlarsa, Dünya''ya çarptığında uyduları, GPS''i ve güç şebekelerini etkileyebilir.

Ayrıca bunlar, patlamalardan kaynaklanan tehdidi artırır biçimde, Dünya''ya bakan yüzeyde yer alıyor.

Uzunluğu 100 bin kilometreyi aşan ve tek başına duran devasa Güneş lekesine AR3055 adı verildi. Güneş lekeleri karanlık parçalar olarak görünüyor çünkü nispeten soğuk. Ancak hala çok sıcaklar.

Güneş''teki söz konusu aktif bölgelerin ilk olarak nasıl büyüdüğü, yeni mi ortaya çıktığı yoksa mevcut ve daha küçük bir noktadan mı geliştiği şu anda net değil.

Uzay hava koşulları şimdilik sakin. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi''ndeki (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi, kayda değer bir uzay havası olayının gözlemlenmediğini belirtiyor.

Kurumun tespit ettiği tek uzay hava dalgalanması, nispeten küçük bir jeomanyetik fırtına ki NOAA bunu ufak diye sınıflandırıyor. Bu gibi durumlarda zayıf güç şebekesi dalgalanmaları ve uyduların operasyonları üzerinde küçük etkiler yaşanabilir. Ayrıca patlamalar göçmen hayvanları etkileyebilir ve kuzey ışıklarını meydana getirebilir.

İlgili Haberler