İlk 'GİF' mucidi hayatını kaybetti. İşte ilk GİF görüntüsü

İlk 'GİF' mucidi hayatını kaybetti. İşte ilk GİF görüntüsü
Covid-19'la mücadele eden GİF mucidi Steve Wilhite 74 yaşında hayatını kaybetti. Bundan tam 35 yıl önce ilk GİF'i üreten Wilhite'ın GİF'i bulduktan sonraki en önemli telaşı isminin ne olacağıydı. İşte o ilk GİF...

WebTekno''dan elde edilen bilgilere göre; GIF''ler son yıllarda iyiden iyiye popüler olmuş olsa da ilk kez 1987 yılında geliştirilmişlerdi. "Graphics Interchange Format" ibaresinin baş harfleriyle bilinen dosya biçimi, temelinde sonsuz bir döngüye alınan kısa animasyonlara dayanıyordu. Ancak bu dosya biçimi ile ilgili en önemli tartışmalardan bir tanesi nasıl telaffuz edileceğiydi. Pek çok kişi konuşurken "gif" diyordu. 2013 yılında Webby Yaşam Boyu Başarı Ödülü''nün verildiği Steve Wilhite, doğru telaffuzun "jif" olduğunu açıklayarak mizahi tartışmaları noktalamıştı.

Steve Wilhite, yaşamını genel olarak çalışmaya adamış ve oldukça mütevazı bir insandı. Bu durum, onun ölüm ilanına da yansıtıldı. Ailesi, hazırladığı ilanda "Bütün başarılarına rağmen çok alçak gönüllü, kibar ve iyi bir adam olarak kaldı." ifadelerini kullandı. Peki bu yazılımcının tasarladığı ilk GIF dosyasını hiç görmüş müydünüz?