Hakan Fidan'la Başbakan ne konuştu?

Hakan Fidan'la Başbakan ne konuştu?
Abdülkadir Selvi, 15 Temmuz akşamına ilişkin Başbakan Yıldırım ile MİT Müsteşarı Fidan'ın "ihbar bilgilendirmesine" ilişkin farklı konuştuklarını ileri sürdü.

15 Temmuz gecesine ilişkin hükümet kaynaklarından aldığı bilgileri yazmaya devam eden Abdülkadir Selvi ilginç iddialar ortaya attı. Selvi, bugünkü köşesinde, Başbakan Yıldırım'ın "Hakan Fidan ile 22.40'ta görüştüm bana darbeden bahsetmedi" açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

Hakan Fidan'ın 22.20'de Başbakan'ı, 22.27'de ise Cumhurbaşkanı'nı bilgilendirdiğini söyleyen Selvi yazısında şu ifadeleri kullandı: "Fidan'la Başbakan ne konuştu?"

Bir de MİT Müsteşarı’nın Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile görüşmesi konusu var. Başbakan, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bilâ’ya, 22.40’ta konuştuğunu belirterek “Müsteşar bana herhangi bir olay yok dedi” demişti.

“Darbeye Geçit Yok” kitabını hazırlarken MİT Müsteşarı’nın saat 22.20’de Başbakan’la, 22.27’de ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüğü bilgisine ulaşmıştım. Her iki görüşmede de Fidan, MİT’e gelen ihbardan ve Genelkurmay’a giderek aldıkları önlemlerden söz ediyor. Görüşmenin sonunda Başbakan sitem ediyor ama Cumhurbaşkanı ile konuşulanları bilemiyorum. O geceye ilişkin olarak MGK Genel Sekreterliği titiz bir çalışma yaptırdı. Görüşme saatleri konusundaki ihtilaf HTS kayıtları ve MGK kayıtları üzerinden giderilebilir."

CUMHURBAŞKANI'NI DARBECİ YAVERİN TELEFONUNDAN ARAMIŞ

Selvi, yazısının bir bölümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın darbeden nasıl bilgilendirildiğini de açıkladı. Hakan Fidan'ın, Genelkurmay'da yaptığı görüşme öncesinde cep telefonlarını güvenlik amaçlı araçta bıraktığını belirtti.

Darbe girişiminin Erdoğan'a haber verilme kararının ardından Hulusi Akar'ın talimatıyla Cumhurbaşkanı'nın arandığı ve bu arama işleminin darbeye aktif şekilde katılan yaver Levent Türkkan'ın telefonundan yapıldı. İşte Selvi'nin yazısındaki o bölüm: Hakan Fidan bu arada 'Cumhurbaşkanı'nı bilgilendirmem lazım' diyor. Ancak Genelkurmay karargâhına girerken her zaman olduğu gibi cep telefonlarını aracında bıraktığı için, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, telefonun bağlanması için talimat veriyor. Telefonu darbeci yaver Levent Türkkan çeviriyor. Fidan, Cumhurbaşkanı'nın koruma müdürü Muhsin Köse ile bilinen o konuşmayı yapıyor. Muhsin Köse, kendisinin Levent Türkkan'a ait telefondan aranması nedeniyle dikkatli konuşuyor. Demek ki bir güven sorunu yaşanıyor. MİT Müsteşarı saat 20.20'ye kadar Genelkurmay'da kaldıktan sonra ayrılıyor."

 

İlgili Haberler