İstanbul Süreci Bakanlar Konferansı

İstanbul Süreci Bakanlar Konferansı
İstanbul Süreci Bakanlar Konferansı

Türkiye'nin öncülüğünde başlatılan, Afganistan'da güvenlik ve istikrarın tesis edilmesini amaçlayan "İstanbu lSüreci"nin dış

Türkiye'nin öncülüğünde başlatılan, Afganistan'da güvenlik ve istikrarın tesis edilmesini amaçlayan "İstanbu lSüreci"nin dışişleri bakanları düzeyindeki üçüncü toplantısı, Kazakistan'ın evsahipliğinde Almatı'da başladı.

 

İstanbul Süreci Bakanlar Konferansı'na, Türkiye'nin de aralarındabulunduğu "Asya'nın Kalbi" tabir edilen 14 bölge ülkesinin yanı sıra süreci destekleyen bölge dışından ülkeler ile çok sayıda uluslararası ve bölgesel kuruluşun temsilcileri katılıyor. Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil ediyor. Afganistan ve Kazakistan'ın eşbaşkanlığında gerçekleştirilen konferansın açılışında konuşan Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Kazakistan'ın Afganistan'ın sorunlarıyla yakından ilgilendiğini, bu sorunların çözümü için uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde hareket ederek ülkenin yeniden yapılandırılmasına katkı sağladığını söyledi. Afganistan'ın ekonomik gelişiminin önemine değinen Nazarbayev, ülkenin bölge ekonomisine entegrasyonunun sağlanması için etkin çabalar sergilenmesi gerektiğini vurguladı. Ülkesinin Afganistan'daki insani yardım faaliyetlerine de katkı sunduğunu anlatan Nazarbayev, özellikle genç Afganlara yardım etmeyi önemsediklerini, okul ve hastane inşaatlarına katkıda bulunduklarını, pek çok konuda teknik destek sağladıklarını ifade etti. Barışçıl bir atmosferin hakim kılınması için sosyal desteğin önemine de işaret eden Nazarbayev, "Uluslararası toplumu, Afganistan'ın yeniden yapılandırılması sürecinde Kazakistan'ın potansiyelini kullanmaya çağırıyoruz" dedi. Afganistan'ın gelişiminin önündeki en büyük engellerden birinin uyuşturucu ticareti olduğunu belirten Nazarbayev, bu küresel sorunun çözümü içinde ortak çabalar sergilenmesi gerektiğinin altını çizdi. Aksi taktirde Afganistan'da barış ve istikrar ortamının korunmasının özellikle 2014 yılından sonra daha da zorlaşacağına dikkati çeken Nazarbayev, terör ve aşırıcılıkla mücadelenin de bu ortak çabaların dışında bırakılmaması gerektiğini belirtti.


İstanbul Süreci


Bölgesel barış ve istikrarın sağlanması ve Afganistan'ın kendi kendine yeten müreffeh bir ülke haline gelmesi için bölgesel işbirliğinin önemine inanan Türkiye, 2 Kasım 2011 tarihinde ev sahipliği yaptığı "Afganistan İçin İstanbul Konferansı" ile İstanbul Süreci'nin başlatılmasına öncülük etmişti. Sürecin ikinci bakanlar konferansı ise 14 Haziran 2012'de Afganistan'ın başkenti Kabil'de düzenlenmişti. İstanbul Süreci, bölgesel altyapı, eğitim ve yatırım olanaklarının yanında uyuşturucu, terör ve doğal afetlerle mücadele gibi alanlarda güven artırıcı önlemler tesis edilmesini amaçlıyor.