Haluk Pekşen: "Kızılay’a kayyum atanabilir"

Haluk Pekşen: "Kızılay’a kayyum atanabilir"
CHP Parti Meclisi üyesi Haluk Pekşen, Elazığ depreminin ardından para yardımı çağrısıyla tepki çeken,Kızılay Başkanı Kerem Kınık hakkında bir Kızılay üyesinin İçişleri Bakanlığı'na başvurmasına durumunda Kızılay' kayyum atanabileceğini belirtti.

 Kızılay’ın eski hukuk müşaviri CHP Parti Meclisi (PM) üyesi Haluk Pekşen, Başkentgaz’ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na yaptığı bağışın Vergi Usul Yasası’na ayrı bir işlem olduğunu ve görev suçu da barındırdığını dile getirdi. Cumhuriyet’ten Hüseyin Hayatsever’in haberine göre Pekşen bir Kızılay üyesinin İçişleri Bakanlığı’na başvurması durumunda Kızılay’a kayyum atanarak olağanüstü genel kurula gidilmesinin yolunun açılacağını vurguladı. Pekşen, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, vergi vermemek için kanuna karşı hile yapan Başkentgaz’ın sözleşmesini feshedebileceğine de dikkat çekerek “Sayın Yavaş hukukçudur, bu konunun üzerine eğilecektir” diye konuştu.

Özelleştirilen Ankara doğalgaz dağıtım şirketi Başkentgaz’ın, Kızılay aracılığıyla Ensar Vakfı’na 8 milyon dolar bağış yaptığı ortaya çıkmıştı. Kızılay’a yapılan bağışların tümünün vergiden düşülmesi nedeniyle Kızılay’ın vergi kaçırmaya aracılık ettiği eleştirilerine Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık “Vergi kaçırmak başkadır, vergiden kaçınmak başkadır” savunması getirmişti.

"GÖREVE DEVAM ETMESİ YASAL DEĞİL"

2006-2009 yılları arasında Kızılay’ın hukuk müşavirliğini yürüten CHP PM üyesi Haluk Pekşen, Kızılay’ın “vergiden kaçınmaya” aracılık etmesini Cumhuriyet’e değerlendirdi. “Vergiden kaçınma gibi bir tanımın içine sürüklenen birinin bırakın Kızılay’da yönetici olmayı, Kızılay’ın önünden geçmesine bile izin verilemez. Bu şahıs, Dünya Kızılay ve Kızılhaç Örgütleri nezdinde saygınlığını sıfırlamıştır” diyen Peşken, Kızılay aracılığıyla başka bir kuruluşa yardım yapılarak vergi kazancı elde edilmesinin “kanuna karşı hile” olduğunu belirtti. Pekşen, “Yapılan işlem Vergi Usul Kanunu’na aykırı bir işlemdir. Bir tarafta Vergi Kanunu’na aykırı işlem suçu vardır, diğer tarafta da görev suçu vardır” dedi.

Kızılay Başkanı Kınık’ın görevine devam etmesinin yasal olarak mümkün olmadığını belirten Pekşen, “Kızılay üyesi herhangi bir şahsın İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Dairesi’ne başvurması halinde Kızılay’a derhal kayyım heyeti atanıp Kızılay’ın olağanüstü genel kurula gitmesi gerekir. Şu anda Türk Hava Kurumu aynı durumdadır. İçişleri Bakanı derhal bu şahıs hakkında soruşturma açmaya mecburdur. Kızılay genel kurul delegesi olan üç kişi Ankara’daki bir sulh hukuk mahkemesine başvurarak Kızılay’ı olağanüstü genel kurula taşıyabilir. Bu şahsın aynı zamanda mutlaka tedbirli olarak disiplin kuruluna sevk edilmesi gerekir” diye konuştu.

Kızılay Başkanı Kınık’ın geçen yıl kurulan Kızılay Yatırım Holding’in ortakları arasında bulunduğunu, bu durumun da “kanuna karşı hile” oluşturduğunu dile getiren Pekşen, “Kızılay, kendi adı altında şirket kurabilir ama Kızılay başkanı o şirketlere ortak olamaz. Kızılay Yatırım Holding A.Ş.’nin derhal tasfiyesi gerekiyor. Tüzükte çok açık yazılmıştır, Kızılay yalnız kendisi şirket kurabilir, şirketlere ortak olmaz. Siz hangi hakla Kızılay’a bağışlanmış bir gayrimenkulü Kızılay yöneticilerinin kurduğu, akrabalarını yönetici yaptığı şirketlere aktarırsınız? Yarın o şirket satılırsa, sermaye artırımına giderse o bağışlanmış malın üçüncü şahısların eline geçmesi söz konusu. Bağışçının iradesi ne olacak? Bunlar Kızılay bayrağı altında yapılacak işler değildir” ifadelerini kullandı. 

Pekşen, “kanuna karşı hile” ve “muvazaa” yoluyla kamu kaynaklarının yurtdışına aktarıldığına dikkat çekerek “Bu yöntemle bir yolsuzluk suçu işleniyor. Bunun için doğrudan cumhuriyet savcısının devreye girmesi gerekiyor” dedi.

"SAYIN YAVAŞ, BU KONUNUN ÜZERİNE EĞİLECEKTİR"

Başkentgaz’ın Kızılay aracılığıyla bağış yaparak vergi vermemek için kanuna karşı hile yaptığını söyleyen Pekşen, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın yerinde olsam hiç tereddüt etmem. Yargıtay ve Danıştay’ın içtihatları doğrultusunda derhal Başkentgaz’la yapılmış olan imtiyaz sözleşmesini sona erdiririm. Çünkü burada kamu hizmeti imtiyazıyla uyumlu olmayan işler yapılıyor. Yurttaşlar vergilerini verirken bu şirket vergi vermemek için kanuna karşı hile yapıyor. Sayın Yavaş hukukçudur, bu konunun üzerine eğilecektir” dedi.

Pekşen, “Esasında suç duyurusuna da gerek yok, savcıların resen bunu soruşturması lazım fakat bu şirket hakkında tüm Ankaralılar vergi kaçakçılığı dolayısıyla suç duyurusunda bulunabilirler” ifadelerini kullandı. 

İlgili Haberler