Hamilelik sırasında astımla nasıl mücadele edilir?

Hamilelik sırasında astımla nasıl mücadele edilir?
Hamileyken, her şey için endişelenmeniz doğaldır. Bebeğiniz normal mi gelişiyor? İki insanı desteklemek için yeterli besin alıyor musunuz? Hatta çok fazla endişelenmek bebeğiniz için kötü olabilir mi?

Hamilelik sırasında astımınızı nasıl yönetirsiniz?

Astım akciğerlerdeki hava yollarının daralmasına, şişmesine ve ekstra mukus üretmesine neden olan kronik bir durumdur. Bu, göğüste sıkışma, öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi diğer solunum problemlerine yol açar. Gebelikte astım semptomlarının kötüleşmesini mi yoksa komplikasyonları mı beklemelisiniz?

Astım ve hamilelik: Bekliyorken ne beklemelisiniz?

Uzmanlar, iyi kontrol altına alınmış astımı olan hamile kadınların genellikle hamilelik sırasında iyi durumda olduklarını söylüyor.

Astımınızın olması, hamilelik komplikasyonları yaşamaya mahkum olduğunuz anlamına gelmez. Hector O. Chapa, MD , FACOG, Texas A&M College of Medicine''de obstetrik ve jinekoloji klinik yardımcı doçenti. Bu, hamilelik sevincinden uzaklaşmaması gereken çok tedavi edilebilir ve yönetilebilir bir durumdur. Astımlı birçok kadının sağlıklı gebelikleri vardır.

Hamilelik sırasında , vücudunuzdaki değişiklikler nedeniyle astım belirtilerinizin değiştiğini görebilirsiniz. Astım krizi riskiniz daha yüksek olabilir, bu nedenle solunan kortikosteroidler gibi uzun vadeli ilaçlarınıza ayak uydurmak için sağlayıcınızla görüşmeniz önemlidir.

Kontrolsüz astım ise bazı ciddi gebelik komplikasyonlarına neden olabilir. Haftada iki veya daha fazla kez bir kurtarma inhaleri (solunum yollarını açmak için) kullanmanız gerekiyorsa astımınız kontrolsüz olarak kabul edilir; ayda iki veya daha fazla kez geceleri nefes alma güçlüğü ile uyanmak; veya yılda iki veya daha fazla kez söz konusu kurtarma ilacı için reçetenizi yeniden doldurmanız gerekir. Bu komplikasyonlardan bazıları şunları içerir:

Preeklampsi: Bu, çok yüksek tansiyon, sıvı tutulması, görme değişiklikleri ve şiddetli baş ağrısı ile karakterize edilen bir durumdur. Araştırmacılar astım ve preeklampsinin neden ilişkili göründüğünden tam olarak emin değiller, ancak astımın iltihaplanma nedenlerinden kaynaklandığından şüpheleniyorlar. Bu iltihaplanma, plasentaya ve beslediği bebeğe kan akışını kısıtlayarak kan basıncını yükseltir. Bir ders çalışma Şiddetli astımı olan hamile kadınları astımı kontrol altına alınanlarla karşılaştırdığımızda, şiddetli astımı olan kadınların preeklampsi geliştirme olasılığının kontrollü meslektaşlarına göre% 30 daha fazla olduğu bulundu.

Gebelik yaşına göre küçük (SGA): Bir SGA bebeği, yaş ve cinsiyete göre en alt yüzde 10''luk dilimde doğar. Birinde ders çalışma Şiddetli veya orta derecede astımı olan hamile kadınların SGA bebek doğurma olasılığı hafif astımı olan kadınlara göre% 48 ve% 30 daha fazladır. Astım oksijen seviyelerini etkileyebilir ve bu da gelişmekte olan bir bebeğin kan akışını etkileyerek büyümesini etkileyebilir.

Düşük doğum ağırlığı: Yayınlanan bir çalışma Alerji ve Klinik İmmünoloji Dergisi astımlı kadınların, astımı olmayan kadınların doğurduğu bebeklerden 38 gram (yaklaşık 1.3 ons) daha hafif olan bebekleri doğurduğunu bulmuşlardır. Kontrolsüz astımı olan kadınların bebekleri yaklaşık 2 ons daha hafiftir. Yine oksijen - ya da eksikliği - bir faktör gibi görünüyor. Annenin zayıf oksijenlenmesi, plasentanın zayıf oksijenlenmesine ve bebeğin büyümesine neden olabilir. Heather Figueroa, MD , Loma Linda University Health''de bir OB-GYN.

Hamilelik sırasında astım nasıl tedavi edilir

Astım ve hamileliğin olumsuz sonuçlarından kaçınmanın en iyi yolu, semptomlarınızın ilaçlarla ve yaşam tarzı değişiklikleriyle iyi tedavi edilmesini sağlamaktır.

İlaçlar

Hamile olsun ya da olmasın, önce sağlık uzmanınızla konuşmadan astım ilaçlarınızdan herhangi birini almayı bırakmayın.

Dr. Chapa, genel olarak, çoğu astım ilacının gebelikte kullanımının güvenli olduğunu söylüyor. OB-GYN doktorları, kontrolsüz astım risklerinin, astım ilaçlarının herhangi bir teorik riskinden çok daha büyük olduğu konusunda hemfikirdir. Her zaman olduğu gibi daha lokal etki gösteren ilaçlar tercih edilmektedir. Bu, inhalerlerin fetüse geçme olasılıkları daha düşük olduğu için ilk tedavi yöntemi olduğu anlamına gelir. Aslında, bebeğe zarar verebilecek ve aynı zamanda ikinizi de daha sistemik ilaçlara maruz bırakabilecek bir astım alevlenmesinden ziyade günlük kontrol edici bir ilaç (genellikle solunan bir steroid) kullanmak daha iyidir.

Göre Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Akademisi (AAAAI) ve diğer uzmanlar, kullanımı güvenli astım ilaçlarından bazıları şunları içerir:

Solunan kortikosteroidler gibi Pulmicort Flex ( budesonid ): Zamanla düzenli olarak kullanıldığında, bu ilaçlar solunum yollarındaki iltihabı azaltabilir ve ciddi astım ataklarını uzak tutmaya yardımcı olabilir. Dr Figueroa, bir bakım inhalerinin kullanılması astım alevlenmelerini azaltabilir — hem anneyi hem de bebeği hipoksemi riskine sokan olaylar [kanda düşük oksijen] ve başka türlü gerekli olmayabilecek daha fazla ilaca maruziyeti artırabilir.

Kısa etkili Beta 2 agonistleri , gibi albuterol : Bunlar hızlı etkili ilaçlardır (kurtarma ilaçları olarak da bilinir), bazen bir inhaler yoluyla veya nebulizatör Solunum problemlerine anında rahatlama sağlamak için (sıvı ilacı bir sis haline getiren bir makine).

Anti-lökotrien ajanlar, sevmek Montelukast ( Singulair ): Bu ilaçlar solunum yollarını açık tutmak için önleyici olarak çalışır.

Atrovent (ipratropium): Dr. Chapa, bu, antikolinerjik adı verilen özel bir ilaç türüdür. Genellikle inhaler olarak kullanılır ve solunum yollarını rahatlatmak için albuterole benzer şekilde çalışır.

Kromolin sodyum solunur (bir nebülizör yoluyla): Bu, vücutta hava yolu iltihabına neden olabilecek maddelerin salınmasını önler. Bu bir önleyici ilaçtır.

Bu seçeneklerle hafifletilemeyen şiddetli astım atakları durumlarında hekimler, oral steroidler reçete edin [örneğin prednizon ] hava yolu iltihabını azaltmak için beş ila yedi gün arasında, Dr. Chapa ekliyor. Ancak bu rutin değildir ve yalnızca çok seçkin durumlarda kullanılır. Çalışmalar gösteriyor Bütün bir yıl boyunca günlük önleyici inhale kortikosteroidlerin, bir epidoz oral steroidden daha az steroid maruziyetine neden olduğu.

Yaşam tarzı değişiklikleri

Hamilelik sırasında sorunlu astım alevlenmelerine yardımcı olacak tek araç ilaç değildir. Daha sağlıklı bir hamilelik sağlamaya yardımcı olmak için, toz, hayvan tüyleri, temizlik ürünleri, kimyasallar veya sigara dumanı astımınızı kötüleştiriyorsa, onlardan uzak durun.

Sigarayı bırakmak astım semptomlarını iyileştirecek ve astım veya sigara dumanı nedeniyle gebelik komplikasyonları riskini azaltacaktır.

Bir alın grip aşısı Grip mevsiminde hamileliğinizin ikinci veya üçüncü üç aylık döneminde olacaksanız.

Sağlık uzmanınızla iletişim halinde kalın. Bu, randevuları tutmak, önerilen testleri almak ve astım ilaçlarınızı belirtildiği gibi almak anlamına gelir.

Düzenli egzersiz ve iyi beslenme ile sağlıklı kalın. Sağlıksız kilo alımı astımı şiddetlendirir.

Astım ciddi bir sağlık sorunu olabilir, elbette hamileliğinizi nasıl etkileyebileceği konusunda sorularınız var. Burada, bazı genel sorular ve cevapları:


Hamilelik astıma neden olabilir mi?

Hayır. Ancak hamilelik, hamilelik öncesi geçirdiğiniz hafif (ve kolayca gözden kaçabilen) astım semptomlarını kötüleştirebilir. Dahası, hamileliğin kendisi astımla karıştırılabilecek bazı solunum sorunlarına yol açabilir. Dr. Figueroa, büyüyen bir rahim kadının nefes darlığına neden olabileceğini çünkü derin nefes almanın zorlaştığını söylüyor. Sinüs geçiş yolları da hamilelikte biraz daha şişebilir ve bu nedenle alerji ve tıkanıklık hissine karşı daha hassas olabilir. Ve aktivite, bir kadının daha kolay soluk veya nefes darlığı hissetmesine neden olabilir. Bu şeyler nefes almayı zorlaştırsa da, genellikle astımın ayırt edici özelliği olan hırıltıya, öksürüğe veya göğüste sıkışmaya neden olmazlar.

Doğum sırasında veya doğum sırasında astım krizi geçirme olasılığım nedir?

Çok değil. Tamamen açık olmayan nedenlerden dolayı, kadınların büyük çoğunluğu doğum sancıları ve doğum sırasında astımlarında bir iyileşme görmektedir. Sadece % 10''unda alevlenme olacak Özellikle hastane ortamında etkili bir şekilde tedavi edilebilen.


Bebeğime astım geçirebilir miyim?

Astım gelişimini etkileyen faktörlerden biri de genetiktir.

Herhangi bir astım ilacı var mı değil hamilelik sırasında kullanmak güvenli mi?

Dr. Chapa, teofilin [hava yollarını rahatlatan bir ilaç] hamilelikte tartışmalı ve kontrendike kabul edilen özel bir ilaç olduğunu söylüyor. Bu ilacı insanlardan çok daha yüksek dozlarda kullanan bazı hayvan çalışmaları, kullanımı ile belirli doğum kusurları arasında olası bir bağlantı buldu. Bununla birlikte, bu hamilelikte iyi çalışılmamıştır. Bu nedenle bu ilaç tavsiye edilmez. Astımı önleme ilaç rejimlerine iyi uyum, daha zararlı ilaçlara olan ihtiyacı azaltacaktır.

Bir astım hastası olarak hamilelik sırasında ekstra izlemeye ihtiyacım olacak mı?

Orta ila şiddetli astımınız varsa, bir göğüs hastalıkları uzmanına ve doğum uzmanınıza danışmanız ve fetal gelişimi kontrol etmek için daha sık ultrason almanız gerekebilir.