...Ve İstanbul için "kırmızı" alarm!..

...Ve İstanbul için "kırmızı" alarm!..
...Ve İstanbul için "kırmızı" alarm!..

Son 33 yılın en soğuk günü
Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) -8 derece ile son 33 yılın en soğuk gününü yaşayan İstanbul’un dün yeniden karla kaplanması üzerine alarm seviyesini ’sarı’dan ’kırmızı’ya çıkardı. Toplu taşıma felç, vatandaşlar perişan oldu. Aralıklarla devam edecek olan kar yağışı, perşembe gününe kadar etkisini sürdürecek.

 

İstanbul için “kırmızı” alarm

Kar, günler öncesinden geliyorum dedi, belediye ancak dün alarm verdi. Toplu taşıma felç oldu, vapurlar çalışmadı, uçak seferleri aksadı, vatandaş perişan...

İstanbul’da önceki gece sabaha karşı yeniden başlayan ve gün boyu aralıklı olarak etkisini sürdüren kar yağışı özellikle ulaşımı olumsuz yönde etkiledi. Belediye ekipleri bazı bölgelerde yetersiz kalınca araçlar yolda kaldı, vatandaşlar işlerine gitmekte zorlandı. Normal havalarda bile, arızalar nedeniyle sıkça aksayan metrobüs seferleri karlı hava ile birlikte tam bir çileye dönüştü. Karın kalınlığı bazı kesimlerde 10 santimi bulurken, işe gitmek isteyenler zor durumda kaldı. Deniz otobüsü seferlerinin bir bölümünün iptal edilmesi işlerine gitmek isteyenleri perişan etti. Okulların sömestr tatilinde olması ve çok sayıda kişinin özel araçları yerine toplu taşıma araçlarını kullanması sorunun daha da büyümesini önledi. Kentteki metro ve metrobüslerin yetersizliği ve yönetim aksaklıkları bir kez daha su yüzüne çıkmış oldu.


Buzlanma ve don
İstanbul’da etkili olan kar yağışı nedeniyle açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nin (AKOM) sarı alarmdan kırmızı alarma geçtiği belirtildi. Marmara’da orta kuvvette, iç ve doğu bölgelerde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. Rüzgarın Marmara ve Kuzey Ege’de kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (50-70 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.


Balıklar şokta!
İstanbul’da sert geçen kış aylarında ya da ani ısı değişimlerinde yaşanan manzara tekrar ediyor. Yaşadıkları soğuk şoku nedeniyle yarı baygın su yüzüne çıkan balıklar İstanbulllar için bir “av şölenine” dönüştü ; Kepçeler ve kovalar başta çinekop olmak üzere balıkla doldu

Toplu taşıma çilesi
Kar İstanbul’u felç etti. Yetkililer vatandaşları araçlarını kullanmamaları yönünde uyararak toplu taşıma araçlarına yönlendirdi, ancak başta metrobüs olmak üzere tüm toplu taşıma araçları aksadı. Yolda kalan metrobüsler duraklarda izdihama neden oldu, vatandaşların büyük bir bölümü şiddeli kar yağışına rağmen işlerine yürüyerek gitmek zorunda kaldı. Araçları ile yola çıkanlar ana caddelere ulaşamadılar, ulaşanlar da temizleme çalışmaları yapılamayan yollarda kaldı.


Hazırlıksız yakalandılar

Isparta’da dün sabah erken saatlerden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle belediye ekipleri kar küreme çalışmalarına başladı. Kar şartlarına alışık olmayan ve hazırlıksız yakalanan Ispartalılar karla kaplı caddelerde zor anlar yaşadı. Belediye Başkanı Yusuf  Ziya Günaydın, yaptığı açıklamada, yoğun kar yağışının ardından çalışmalara başlayan ekiplerin, yollarda ve kaldırımlarda kar temizleme çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü kaydetti. Meteoroloji yetkilileri de kentte kar yağışının ve kötü hava şartlarının bugün ve yarın da aralıklarla devam edeceğini kaydetti.


Ekipler yolları temizleyemedi

Kastamonu’nun sahil ilçelerinden Abana’da etkili olan kar yağışı, hayatı olumsuz etkiliyor. Birkaç gündür süren kar yağışı dolayısıyla, ilçe beyaz örtüyle kaplandı. Dün gece saatlerinde yoğun şekilde devam eden yağışın ardından, ilçe merkezinde kar kalınlığı 20-30 santimetreye ulaştı. Kara yolları ve belediye ekipleri kar ile mücadelede yetersiz kaldı.  Esnafta kendi imkanlarıyla dükkanlarının önlerini temizlemeye çalıştı. Kar yağışına karşı, vatandaşlar ve sürücüler yaşanacak olumsuzluklara karşı uyarıldı.


İstanbul’a kar tatili

Kar nedeniyle resmi
kurumlar dün saat 15.30’dan itibaren tatil edildi. Valiliğin bu kararını gazetecilere İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş duyurdu. Topbaş ayrıca kentte tüm önlemlerin alındığını ve sıkıntı yaşanmayacağını iddia etti.


3 gün daha sürecek
Son 33 yılın en soğuk kışını yaşayan İstanbul’da kar yağışı Perşembe gününe kadar sürecek. TEM’de kontrolden çıkan bir TIR Büyükçekmece Gölü’ne uçtu. Kaza ve yoğun kar nedeniyle TEM otoyolu Avcılar gişelerden itibaren Edirne yönüne doğru trafiğe kapatıldı.


Karın keyfini çıkarttılar
Mersin ve Adana’da da kar etkili oldu. Özellikle Mersinliler yağan karın tadını çıkarttılar. Adana’da kent merkezinde yaşayan vatandaşlar, hafta sonu Aladağ ilçesine giderek kar keyfi yaşadı. Özellikle Hasan Dede Geçidi’nde bir metreyi bulan kar üstünde mangal yakıp, kar topu oynayan ve kayak yapan vatandaşlar, adeta beyaz örtüye bürünen Toros Dağlarında doğanın tadını çıkardılar.