​​​​​​​HDP'nin tavrı değişir mi?

Son seçimde 6 milyon oy toparlayan Halkın Demokrasi Partisi sessiz sedasız büyük kongresini yaptı. Görünen, eş başkanlar döneminin sona erdiği. Görüşüm, Sezai Temelli'nin politik sahneden çekildiği şeklinde. Hatta, Pervin Buldan'ın "Daha şeffaf ittifak istiyoruz" diyerek, sahne gerisine kaydığını fark ettik.

İlk plandaki tespitime göre, parti yönetiminde son sözü söyleyecek ismin Mithat Sancar olduğu anlaşılmakta. Sancar hukuk eğitimli. Ayrıca bugüne kadar HDP'nin başına geçen en uzlaşmacı tip.

Bekleyen sorun

Peki, Ak Parti'ye karşı CHP'yle birlikte sürdürülen "sessiz ittifak" devam edecek mi? Ya da deşifre sürdürülecek mi? Görünen o ki, yakın zamanda problem çıkmaz. Ancak ilk seçimde, aynı politika veya değişimin mi uygulanacağını görebiliriz.

Tarafsız Bölge'de genelde bu tartışmaya tanık olduk. En ilginç katılımcı ise Doğu Perinçek'ti. Uzun süredir sürdürdüğü "Ak Parti sözcülüğü"ne zirve yaptırdı. Bu da nemalanma unsuru olduğuna göre, normal.

Nerede?

Tuhafıma giden, doğrulatma imkânı olmayan laflar etmesi. CHP'ye öyle iftiralar atıyor ki daha ilk cümlesinde anlıyorsunuz. Ahmet Hakan bunları sessizce dinliyor.

Tek itiraz İsmail Saymaz'dan geldi. Coşkun, bütün karalamalara ses çıkartmadı.

Burada Perinçek'in bir başka taktiğine dikkat çekmek istiyorum; "CHP'li belediyelere PKK'lılar yerleştirildi" diyor, ardından örnek ver dendiğinde 'iki üç gün sonra size listeyi getiririm' diyerek geçiştiriyor.

Bu kaçıncı buluşma, hâlâ ortaya konan somut bir şey yok.

Esas mesele

Kafası çalışan biri en önemli gerçeği atlamaz. HDP'nin başında Mithat Sancar bile olsa, en önemli etken yine Kandil olacaktır. Burası da, partinin üstünden elini çekmez. Sancar çıkıp da "Bizi rahat bırak" dese bile.

Karşıt görüş

Bu görüşe muhalefet edenler de yok değil. PKK, HDP'yi rahat bırakmaz. Zaten aksi olsa HDP topladığı oyların yüzde 10'una bile ulaşamaz.

Ben bu konuda Nedim Şener'e katılıyorum; Öcalan'ı muhatap gösterdikçe, bu sorun kangren olmaktan öteye gitmez.

***

Yeni virüslere hazır olun

Mete Çubukçu'nun Pasaport programı gerçekten başarılı. Son yapımda Koronavirüs veya yeni ismiyle Kovid-19 hakkında en güzel çalışmayı seyrettik. Bu virüsün etkili olduğu ülke sayısının 25'e yükseldiği hakikat. Hastalığın Çin'den gelen haberleri olumlu. Çünkü bu ülkedeki panik havası kalktı.

Bizim durumumuz

Afgan göçmenlerin taşıdığı virüsler komşumuz İran'a da geldi. Sağlık Bakanlığımızın aldığı önlemler şimdilik başarılı. Peki ne kadar dayanacağız? Konuyu bir İtalyan profesörün uyarısıyla tamamlayacağım "yeni virüslere hazır olun."

Sade vatandaşın yapacağı tek şey var; temizlik, temizlik, temizlik...

Artı Futbol

Zaman içinde, sık sık kızdırsa da aSpor'un yorumcusu Emre Bol'la gülüyoruz. Öyle laflar ediyor ki, kahkaha atmamak mümkün değil. Şu cümlesine bakın; "Ersun Yanal, Fatih Terim'in çırağı olamaz. Berber çırağı gibi." Ardından ilave ediyor; "Cim-Bom şampiyon olursa gidip elini öpeceğim."

Emre bu defa habercilik de yaptı. Bruno Labbadia'nın Fenerbahçe'nin teknik direktör adayı olduğunu açıkladı.

Çakır-Gümüşdağ

Yine bir Başakşehir deplasmanı. Hakem Cüneyt Çakır. Bu hakem Göksel Gümüşdağ'ın ekibinin aldığı üç puana imza attı. Bunların tesadüf olduğuna inanmamaya başladım. Ne kadar rahat penaltı çalındı hayretler içindeyim. Başka bir hakemle Rize'den üç puan çıkarmak mümkün müydü?

***

Birkaç mesaj daha

CHP Genel Başkan yardımcısı Bülent Kuşoğlu ile yeğeni Sadrettin Kuşoğlu'ndan sağlık mesajları aldım. Dişçim Barbaros  Bahçelioğlu da arayanlardan.

MEDYANIN DİLİ

İşte yanlış:

Canan Karatay: Gıdaların genetiği ile oynuyorlar.

Cem Öğretir: Gıdaların genetiği ile oynuyorlar.

Gen: Kalıtımsal öge.

Genetik: Kalıtım bilimi.

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları