Her 5 korona virüs hastasından birinde görülüyor. Ateş ve öksürük değil, belirtileri açıklandı

Her 5 korona virüs hastasından birinde görülüyor. Ateş ve öksürük değil, belirtileri açıklandı
Korona virüs hastaları üzerinden araştırma gerçekleştiren bilim insanları, her 5 korona virüs hastasından 1’nde akıl sağlığı sorunlarına rastlandığını belirterek, bu kişilerde anksiyete, depresyon ve uykusuzluk belirtileri ortaya çıktığını açıkladı.

Korona virüs salgını fiziksel etkilerinin yanı sıra ruhsal anlamda da büyük yaralar bırakmaya devam ediyor. Bilimsel dergi The Lancet Psychiatry’de ayrıntılarına yer verilen bir çalışmaya göre korona virüse yakalanan her 5 kişiden 1’inde uykusuzluk, depresyon ve anksiyete gibi sağlık sorunları ortaya çıktığı bildirildi.

Korona virüsten kurtulanların akıl sağlığı sorunlarının devam ettiğini belirten araştırma yazarlarından Oxford Üniversitesi’nden Psikiyatri Profesörü Paul Harrison, “İnsanlar Kovid-19’dan kurtulanların akıl sağlığı sorunları konusunda daha fazla risk altında olmasından endişe ediyor ve bizim elde ettiğimiz bulgular bunun olası olduğunu gösteriyor. Virüsün beyninize ve akıl sağlığınıza doğrudan etki etmesi inanılmaz bir durum değil” diye konuştu.

62 BİN KORONA VİRÜS HASTASI İNCELENDİ

Araştırma kapsamında ABD’deki 62 bini aşkın korona virüs hastası dahil yaklaşık 70 milyon elektronik sağlık kaydı incelendi. Kovid-19 bağlantısının tespiti amacıyla araştırmacılar, ellerindeki verileri grip, solunum yolu enfeksiyonları, cilt enfeksiyonları ve kırık tedavisi gören diğer hastalarla karşılaştırdı. Sonuçlar, korona virüsü atlatan hastaların diğerlerine göre akıl sağlığıyla ilgili sorunlar yaşama ihtimalinin neredeyse iki kat fazla olduğunu ortaya koydu.

Sonuçlara dair konuşan University College London’dan psikiyatrist Michael Bloomfield, “Bu büyük ihtimalle bu pandeminin ve hastalığın fiziksel etkilerinin yarattığı psikolojik stres faktörlerinin birleşiminden kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.

Araştırmada ayrıca, daha alt gelir gruplarından hastalarda akıl sağlığı sorunlarının daha yaygın olduğu belirtilirken, bu kişilerin sağlıksız çalışma koşulları ve daha kalabalık yaşam alanları nedeniyle Kovid-19’a daha açık olmasının olağan olduğu kaydedildi.