Her 5 ölümden birinin sebebi Harvard Üniversitesi'nin araştırmasında ortaya çıktı

Her 5 ölümden birinin sebebi Harvard Üniversitesi'nin araştırmasında ortaya çıktı
Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, 2018'de dünyadaki ölümlerin yüzde 18'ine fosil yakıt kullanımından kaynaklanan hava kirliliğinin sebep olduğunu ortaya koydu.

Birmingham Üniversitesi, Leicester Üniversitesi ve University College London iş birliği ile Harvard Üniversitesi'nde yürütülen "Fosil Yakıtların Yanmasından Oluşan Dış Mekan Partikül Kirliliği Kaynaklı Küresel Ölüm Oranı" başlıklı araştırmaya göre, 2018 yılında fosil yakıt kaynaklı hava kirliliği sebebiyle 8 milyonu aşkın ölüm gerçekleşti.

HER 5 ÖLÜMDEN BİRİNİN SEBEBİ

Buna göre, kömür ve dizel gibi fosil yakıtların kullanımı sonucunda ortaya çıkan hava kirliliği, dünya çapında her 5 ölümden 1'inin sebebi oldu. Kuzey Amerika'nın doğusu, Avrupa ve Güneydoğu Asya fosil yakıt kaynaklı hava kirliliğinin en yoğun olduğu ve en yüksek ölüm oranlarının kaydedildiği bölgeler oldu.

Verilere göre 2012'de dünya genelinde fosil yakıt emisyonlarından kaynaklanan ölümler, tüm ölümlerin yüzde 21,5'ine denk geldi. Bu oran, Çin'in hava kalitesi konusunda aldığı önlemler ile 2018'de yüzde 18'e düştü.

Araştırmada görüşlerine yer verilen Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Fakültesi Çevresel Epidemiyoloji Profesörü Joel Schwartz, fosil yakıt kullanımından kaynaklanan tehlikeler ele değerlendirilirken genellikle karbondioksit miktarı ve iklim değişikliğinden bahsedildiğini belirterek, "Öte yandan sera gazlarıyla birlikte salınan kirleticilerin sağlığa zararı sık sık gözden kaçan bir nokta olur. Fosil yakıt kullanımının sağlık açısından sonuçlarının miktarını belirterek politika belirleyiciler ve alternatif enerji kaynaklarına geçişten yararlanacak olan paydaşlara açık bir mesaj verdiğimizi umuyoruz." dedi.

Washington Üniversitesi Küresel Çevre ve Sağlık Merkezi Küresel Sağlık Bölümü Öğretim Üyesi Ronald Law ise bugünün en önemli sorunları arasında bulunan iklim değişikliği ve hava kirliliğinin ölümcül sağlık etkilerinin durdurulması gerektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

'ÇOCUKLAR ARASINDA ERKEN ÖLÜM ORANLARININ ARTMASININ NEDENİ'

"Araştırmanın sonuçları uzun zamandır bildiklerimiz de göz önüne alındığında şaşırtıcı değil ancak fosil yakıt kullanımının, özellikle dünyanın savunmasız bölgelerinde çocuklar arasında erken ölüm oranlarının artmasından sorumlu olduğuna dair kanıtları pekiştiriyor. Bu, salgın ve yeni normal zamanında, sağlığın her şeyden önce gelmesi anlamına geliyor. Şimdi ve gelecekte, gezegenimizin, toplumumuzun ve insanların sağlığını daha iyi korumak istiyorsak, temiz enerji kaynaklarına geçmek için cesur adımlar atmak şart."

(AA)